FMCG ve Retail Pazarı
Yüzde 9’luk büyümeye doğru
Ipsos KMG’nin düzenli takip ettiği Kasım sonuçlarıyla birlikte hane tüketiminin ilk 11 ay sonuçları alınmış oldu.
Hane tüketiminde cari fiyatlarla yüzde 9 büyüme gerçekleşti. Aralık ayının yıl toplamını fazla değiştiremeyeceği varsayılarak, 2010 yılını da yüzde 9’luk bir büyüme ile kapatacağımız söylenebilir.
Ipsos KMG’nin Kasım sonuçlarına göre yaptığı Hane Tüketim Endeksi değerlendirmesi şöyle: 2010 büyümesinin bir önceki yıla oldukça yakın olması hızlı tüketim ürünleri talep yapısından kaynaklanıyor. Bu ürünlerdeki talep daha az elastik bir yapı gösteriyor. Kriz yıllalrında diğer sektörlerdeki büyük düşmeler tüketim ürünlerinde görülmüyor; genel ekonominin çok daha iyi performans gösterdiği dönemde de günlük tüketim ürünleri talebi diğer sektörler kadar hızlı büyümüyor.
Günlük tüketimi asıl büyüten dinamik orta ve alt sınıf harcanabilir gelirindeki artışlar. Geçtiğimiz ay Dünya Gazetesi’nde yayınlanan Ipsos KMG’nin ‘Bölge Bölge Türkiye Raporu’ notlarında da görüldüğü gibi, 2010 yılı büyümesi, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde daha belirgin.
Miktar ve parasal büyüme arasındaki ilişki ise üretici firmaların fiyat artırmadıkları (veya artıramadıkları), enflasyonla paralele gidebilmek açısından bile zorlandıklarını gösteriyor. Miktar endeksi son 3 yılda büyüme gösterirken, fiyat/değer endeksi 3 yıl öncesi seviyenin altında.
2010 yılında genel gıda her zaman olduğu gibi Pazar büyümesini belirliyor; yüzde 9 büyüme ile. Yağlardan kaçış devam ediyor; bu kategoride yüzde 1 küçülme var. Buna karşın atıştırmalık ürünler ve şekerlemeler gibi “hayatın biraz iyileştiğini” gösterebilecek kategorilerde daha hızlı büyüme var; yüzde 12-13 düzeyi.
Kişisel bakım ürünleri de ortalamanın oldukça üstünde, yüzde 13 büyüyor. Bu da hem kişisel bakım konusundaki çabaların arttığını ve hem de tüketicinin görece daha iyi bir yıl yaşadığını gösteriyor.