Genel Haberler
İndirim marketlerinde ‘öldüren’ rekabet
Marketlere mal satan markalı üreticiler, yüksek raf kirası ve düşük ürün fiyatıyla darboğaza girdiler. Dünya Gazetesi’nden İmam Güneş’in haberine göre indirim marketleri, büyük miktarda ürün almanın gücüyle markalı üreticileri her geçen gün daha fazla indirime zorluyor. Gelinen noktada fiyat itibariyle sürdürülebilirliği bulunmayan ürünlerin yer alabildiği indirim marketler, pek çok sektörde rekabetin yapısını değiştirmiş durumda. Üreticiler, “Dünyada bu kadar öldürücü rekabet getiren bir sistem yok” diyor. Bugünün zorlu rekabet koşullarında ayakta kalmaya çalışan üreticiler, enflasyon artışı, elektrik zammı, işçilik gibi maliyet giderlerini fiyatlara yansıtamıyor. Düşük maliyetli ürünleri örnek gösteren market zincirleri, üreticilere, “Bizde sürümden kazanırsın. Başka mecralarda kar marjı uygula” mesajını veriyor. Zincir marketlere, yüksek tonajlarla mal satan markalı üreticiler, marketlere rest çektikleri takdirde bu miktarları başka firmalara satamayacaklarını düşünüyorlar. Üreticileri zorda bırakan diğer unsur ise marketlerin raf için talep ettikleri ücrette indirime gitmiyor olması. Yüksek raf kiralarının yanı sıra birçok market euro bazında raf kirası uyguluyor.
Gerek yüksek gerekse de euro bazında raf kiraları nedeniyle markalı üreticilerin bir kısmı ulusal market zincirlerinden kopmaya başladı. Birçok üretici firma, rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için ürünleri belirledikleri fiyatların altında marketlere vermek zorunda kalıyor. Bazı firmalar ise kaliteden ödün verip, marketlerin istediği fiyata ürün üretmeyi düşünüyor. Bu durum ise bazı firmaları iflasa doğru sürüklüyor.
Yerel marketleri satın almaya başlayan zincir marketler, pazarın belirleyicisi durumunda.
BİM, Şok, A101 ve UCZ Türkiye geneline yayılmış indirimli market zincirleri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’deki indirim marketi zincirlerinin toplam şube sayısı ise yaklaşık 13 bini buluyor.
‘Maliyet artışı fiyata yansıtılamıyor’
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Albülkadir Külahçıoğlu, makarna sektöründe yüzde 30’luk kapasite boşluğunun yoğun bir rekabet yarattığını belirtti. Ulusal marketlerde raf sıkıntıları yaşadıkları kaydeden Külahçıoğlu, belli market zincirlerinin pazarı belirler hale geldiğine dikkat çekti. Külahçıoğlu, onların da üreticiler üzerinde yarattığı baskıdan dolayı fiyatların hak ettikleri seviyeye çıkamadığını ifade etti.
Discount marketlerin çok fazla büyümesinin yarattığı bir baskı olduğuna değinen Külahçıoğlu, bu marketlerin çok ciddi bir satın alma gücüne ulaştığını vurguladı. Bu gücün rekabet yoğun olan sektörlerde baskı yarattığını dile getiren Külahçıoğlu, discount marketlerin neredeyse maliyete ve maliyetin altına fiyat istediğini kaydetti. Ürünün bir maliyeti olduğunu belirten Külahçıoğlu, maliyetin zorlandığında bu durumun herkese zarar vereceğini söyledi. Külahçıoğlu şöyle konuştu: “Avrupa’da açık maliyetlerle çalışan marketler var. Her maliyeti ince ayrıntısıyla açıklayıp karını da belirtir. Açık ve kontrol edilebilir bir sistem var. Türkiye’de ise açık maliyet verilir, ama kar verilmez. İşçilik artıralım dersin artırılmaz. Rekabet var derler. Elektriğe zam gelir, enfl ansyon artar. Hiçbir maliyet unsurunun artışını fiyata yansıtamıyorsunuz. Öldüren bir rekabet var.”
‘Euro bazında raf kirası isteniyor’
Helvacızade Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil, doların yükseldiği bir ortamda içeride TL ile satış yapmalarının düşük marjda kar yarattığını dile getirdi. Özellikle marketlere büyük tonajlarla ürün sattıklarını ifade eden Büyükhelvacıgil, düşük kar marjına rağmen başka firmalara bu tonajlar ürün satmanın çok zor olduğunu aktardı. Dolayısıyla marketlerin düşük fiyatlarını kabul etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti: “Neredeyse maliyet fiyatına satıyoruz. Karşı taraf bizim tüm maliyetlerimizi biliyor. Onu hesaplıyor. Bize de o fiyatı sunuyor. Biz sadece bu maliyetlere değil Ar-Ge’ye, borçlara, yatırımlara da para harcıyoruz. Bizi diğer düşük maliyetli küçük işletmelerle bir tutuyorlar. ‘Bende sürümden kazanırsın. Başka firmalara yüksek kar marjı uygularsın’ diyorlar.”
‘Arada sanayici eziliyor’
Market zincirlerinden uygulanan raf kiralarına değinen Büyükhelvacıgil, çok yüksek miktar kira bedeli istendiğini vurguladı. Bahsedilen rakamların büyüklüğünün yanı sıra euro bazında istenilmesinin de büyük bir sorun olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, “Pazara girecek kabiliyetimiz var ama o rakamları 3-4 yılda çıkaramayız” dedi. Bu sebeple çok fazla ulusal marketlerle çalışmadıklarını söyleyen Büyükhelvacıgil, ikili anlaşmalarla raf fiyatlarını zorladıklarını, bu rakamları aşağıya çekmeye çalıştıklarına dikkat çekti. Bir marketle davalık olduklarına değinen Büyükhelvacıgil, sözlerini şöyle tamamladı: “Markette ürünlerimiz henüz satılmadığı halde, başta raf kirası olmak üzere birçok gideri fatura edip, karşımıza çıkardılar. Üreticiler boğulup kalıyor artık. Araya sıkışmış durumdayız. Devlet çiftçiyi koruyor. Marketler ‘Ben kralım’ diyor. Arada sanayici eziliyor. Devlet, sanayiciye teşvik paketi açıyor. Çok da yerinde. Ama marketler arası rekabette ve üretici-market arasındaki ilişkide araya girip bir çözüm oluşturmalı.”
‘Kârlılık azalınca üretici kalmayacak’
Baltalı Gıda Kurucusu Funda Özer Baltalı, tüketicinin marka ürün kullanma isteğini, private label ürünlerle engellendiğini söyledi. Markalı ürünlerin yaratılması adına ciddi çabalar sarfedildiğini dile getiren Baltalı, discount marketlerin markalı ürünlerin üretim kalitesini, tekniğini kullanarak ucuz ürünleri piyasaya sunduğu aktardı. Baltalı, şöyle devam etti: “Halk markalı ürünlere ilgi gösteriyor. Bildiği, güvendiği ürünleri satın almak istiyor. Market zincirlerinin private label olarak yapıp sattığı ürünler var. İnsanlar marka ve fiyat arasında kalıyor. İnsanların bu durumundan faydalanmak doğru değil.”
Koşullara bakıldığında çok ciddi bir açgözlülüğün yaşandığını ifade eden Baltalı, bu satışlara bir sınırlama getirilmesinin doğru olacağını vurguladı. Zincir marketlerle ciddi ve insani bir anlaşma yapılmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Baltalı, aksi halde üreticinin bu durumdan çok ciddi yara alacağının altını çizdi. Baltalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimi teşvik etmek zorundayız. Karlılık azalınca, sıfıra doğru getirilince üretici kalmayacak. Üretmezsek satışa sunacak ürün de bulamayız. Gıdada bir çok ürün çöpe gitmeye başladı. Şartlar böyle devam ederse Türkiye gıda çöplüğüne dönüşür.”
Baskılar iflaslara neden olacak
Çağrı Hipermarketleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Kara, discount marketlerin üreticiye uyguladığı fiyat politikasına karşı olduklarını söyledi. Bazı market gruplarının baskılarının üreticileri iflasa zorladığına vurgu yapan Kara, üreticilerin bir an önce örgütlenip marketlerin tuzağına düşmemesi gerektiğini dile getirdi. Yerel marketleri de zorlu rekabetle baş edemeyip, büyük marketler zincirlerine satıldığını söyleyen Kara, “O yerel marketler daha sonra inşaat sektörüne giriyor” dedi. Raf fiyatlarının çok yüksek olduğunu aktaran Kara şöyle devam etti: “Biz üretici firmaların yanındayız. Üreticiler örgütlensin. Aksi takdirde büyük market zincirleri raf parasını istediği gibi uygular. Her isteğini de yaptırır.”
Genel Haberler
E-ticaret, indirim rüzgârıyla coşacak
Markalar ve e-ticaret pazaryerleri Türkiye’de de artık bir gelenek haline gelen kasım indirimleri için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Birçok marka ve pazaryeri tarafından kasım ayının geneline yayılan kampanyalar sayesinde internetten alışveriş hacminin 500 milyar lirayla aylık rekorunu yenilemesi bekleniyor.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, tüketicilerin her yıl kasım indirimlerini merakla beklediğini hatırlattı. Kasım ayının geneline yayılan inidirim kampanyalarının markalara ellerindeki stoku eritme, tüketicilere de ihtiyaçlarını uygun fiyata giderme imkânı sunduğuna dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:
“Alım gücü giderek zayıflayan tüketici, gıda dışındaki ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyor. Enflasyonla mücadele için talebi kısmaya yönelik önlemlerin de etkisiyle temmuzdan bu yana üye markalarımızın büyük bölümünün adet satışlarında düşüş gözlemliyoruz. Dört aydır devam eden daralmaya kasımda “dur” demek istiyoruz. Belli ürün gruplarında yüzde 25’ten yüzde 70’e varan oranlarda indirimlerin yapılacağı kasım kampanyalarıyla birlikte hem fiziki mağazalara hem de e-ticaret pazaryerlerine büyük bir canlılık gelmesini bekliyoruz. Özellikle 11 Kasım’daki ‘bekarlar günü’ ve bu yıl 29 Kasım’a denk düşen “efsane cuma”da alışverişin en üst noktaya ulaşacağını öngörüyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre kasım, e-ticaret hacminin zirve yaptığı ay olarak öne çıkıyor. Örneğin Kasım 2023’te e-ticaret hacminin 12 aylık ortalamadan yüzde 50 fazla olduğu, yıllık toplam e-ticaretin yüzde 12,5’inin kasım ayında gerçekleştiği görülüyor. Geçen yıl “efsane cuma”ya denk düşen 24 Kasım e-ticaret hacminin en yüksek olduğu gün olarak dikkat çekiyor. “Efsane cuma”yı, bekarlar günü kampanyalarının yapıldığı 11 Kasım izliyor. Bu yıl da benzer bir tablonun gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Kasım kampanyalarında giyimden, beyaz eşyaya, elektronikten kozmetiğe her kategoride çok cazip indirimler oluyor. Temmuzdan bu yana hazır giyim, ayakkabı, elektronik ve küçük ev aleti markalarımızın adet satışlarında önemli düşüş gözlemliyoruz. Kasım ayında özellikle bu kategorilerde ciddi satış rakamlarına ulaşılacağını ve toplam e-ticaret hacminin 500 milyar lirayı aşarak rekor tazeleyeceğini tahmin ediyoruz. Talebin yüksek olmasına rağmen indirimler sayesinde kasımda da enflasyonla mücadeleye desteğimizi sürdüreceğiz.”
Sinan Öncel, tüketicileri özellikle internet üzerinden yapacakları alışverişlerde siber dolandırıcılara karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. Öncel, tüketicilere alışverişlerini markanın ya da pazaryerinin resmi sitesinden yapmalarını, ödemelerini de gerekli güvenlik kontrollerini sağladıktan sonra gerçekleştirmelerini önerdi.
Genel Haberler
CarrefourSA, L’Etape Türkiye’de sporculara destek verdi
19-20 Ekim tarihlerinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, Fransa Bisiklet Turu’nun amatör sporculara yönelik özel konsepti olan “L’Etape Türkiye by Tour de France”, 50’den fazla ülkeden yaklaşık 3000 bisikletçinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. CarrefourSA, etkinliğin tedarikçi sponsoru olarak, Yaşam için Doğrusu vizyonunu bir kez daha öne çıkardı.
CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin, “Dünyanın en ikonik spor organizasyonlarından birinde CarrefourSA olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu dev etkinlikte, sporcularımıza yarış boyunca enerji vermek amacıyla su ve meyve ikramlarıyla destek sağladık. Lezzet Arası şeflerimiz ise yarış sonrasında sporcuların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamak için özel ikramlarıyla alandaydı. CarrefourSA olarak önümüzdeki dönemlerde de sporu ve sporcuyu desteklemeye kararlıyız.” dedi.
Genel Haberler
EBRD ve A101, sürdürülebilir gelecek için güçlerini birleştiriyor
Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde 13.600’ü aşkın mağazasıyla hizmet veren A101, sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yeşil dönüşüm projelerini desteklemek ve yeni mağaza yatırımlarını finanse etmek için 200 milyon ABD doları tutarında kredi aldı.
EBRD, Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden A101’e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 200 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredi, A101’in yeşil dönüşüm çalışmalarını hızlandırma ve yeni mağaza yatırımlarına katkı sunma amacıyla kullanılacak.
İki dilimden oluşan kredinin 100 milyon ABD doları tutarındaki kısmını EBRD taahhüt ederken, ikinci 100 milyon ABD doları tutarındaki dilim uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde, EBRD, 82 milyon ABD doları tutarında finansman sağlarken, Finance in Motion 18 milyon ABD doları katkı sağlayacak.
Bu finansman aracılığıyla A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu ve enerji verimlilik artışı doğrultusunda yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri kurulumuna yönelik orta vadeli yatırım planlarını finanse edecek.
Kredi sayesinde A101, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, güneş enerjisi ve kaynak verimliliği projeleri ile çevre dostu uygulamalarını güçlendirecek.
Türkiye perakende sektörü, ülke iş gücünün %12’sini istihdam eden önemli bir sektör olmasına rağmen, özellikle depremden etkilenen bölgelerde ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. A101, bu bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki büyük eğitim programı başlatacak. Programların bir diğer önemli amacı ise, ülke genelindeki personelin becerilerini artırmak olarak öne çıkıyor. Eğitim programlarına katılarak işe alınan kişilerin %60’ını kadın çalışanlar oluşturacak ve bu sayede kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek.
EBRD Gıda ve Tarım İşletmeleri Bölge Başkanı Wojtek Boniaszczuk, projeyle ilgili olarak; “A101 ile bu önemli projede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. A101’in çevre dostu operasyonlara doğru attığı adımlar perakende sektörü için örnek teşkil edecek. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bu yatırımın, bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Aydın Group CFO’su Osman Yılmaz ise şöyle konuştu: “EBRD ile yapmış olduğumuz bu stratejik iş birliğinden çok mutluyuz. Bu iş birliği sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır. A101’in sektöründe inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik etmeye kararlılığının da göstergesi olan bu iş birliği, yalnızca finansal istikrarımızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iş gücümüzü ve ekosistemimizi de güçlendirecektir.”
EBRD, 2009 yılından bu yana Türkiye’de çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla 20 milyar avrodan fazla yatırım gerçekleştirdi.
-
Barış Parlak6 ay ago
Türkiye’de perakende sektörünün fırsat maliyeti: geleceğe yatırım mı, kaynak israfı mı?
-
Ercüment Tunçalp6 ay ago
Saadet zinciri gibi carry trade işlemi
-
Ercüment Tunçalp6 ay ago
İki ülkede iki alışveriş (14)
-
Firmalardan6 ay ago
Nebim, Perakende Günleri oturumunda Yves Rocher’i ağırlayacak