Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

İnternet’teki sosyal siteler şirketler için tehlikeli mi?

Editör
SibelTurker_son
Abone Ol:

Çalışanların İnternet ortamındaki sanal topluluklara katılmaları ve buralardaki faaliyetleri kurum ve marka itibarına zarar verebilir mi? Şirket yönetimlerinin çalışanların bu faaliyetlerini kısıtlamaya hakkı var mı?
İnternet ortamındaki sanal topluluk ağlarının sayısı günden güne artarken, ofis çalışanlarının bu ortamdaki etkinlikleri kurum yöneticileri açısından bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Zaman zaman kurum itibarına zarar veren gelişmelere yol açan bu faaliyetler çalışanlarla, yönetimleri karşı karşıya getirmeye başladı. Deloitte, “Sosyal Ağlar ve Kurumsal İtibar Riski” başlıklı “2009 Kurumsal Etik ve İş Ortamı Araştırması” ile konuyu kapsamlı bir şekilde ele aldı.
ABD’de 2000 çalışan ve 500 üst düzeyli yöneticinin katılımıyla yapılan araştırmada, sanal ortamların kurumsal itibara zarar verip vermediği yolundaki soruya çalışanların %74’ü “kesinlikle” veya “katılıyorum” yanıtını verdi. Buna karşılık çalışanların %53’ü, sanal topluluk siteleriyle ilgilenmenin işverenin işi olmadığını belirtiyor. Çalışma bu konuda yöneticiler ve çalışanlar arasında ciddi bir görüş ayrılığının bulunduğunu ortaya koydu.
Araştırma hakkında bilgi veren Deloitte Türkiye Etik Lideri ve Ortak Sibel Türker şunları söyledi:
“Bireylerin kendi bilgi ve düşüncelerini diğer kişilerle paylaşmalarını, birbirleriyle iletişim kurmalarını ve çeşitli fikirlerin yaygınlaşmasını sağlayan sanal topluluk ağları sürekli gelişme gösteriyor. Günümüz dünyasında yaşanan bu güçlü olguyla birlikte bireylerin özel yaşamı ve kurumsal kimlikleri arasındaki ince çizgiler de giderek silinmeye başlıyor. Bireylerin online ortamda iletişim hakkı olmasına karşılık, bu ortamlardaki iletişim kurumların ve markaların itibarını etkileyebilecek olumsuz sonuçlara da yol açabiliyor. Kurumsal itibar etrafındaki kaygılar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yöneticileri yakından ilgilendiriyor. Söz konusu endişeleri göz önünde bulunduran Deloitte’un yeni araştırmasının, yöneticilere geniş bir perspektif sunacağı kanısındayım”

Sanal platformlar marka itibarına zarar verme riski taşıyor

Deloitte 2009 Kurumsal Etik ve İş Ortamı Araştırması’na yanıt verenlerin %74’ü Facebook, Twitter ve Youtube gibi sanal topluluk sitelerinin marka itibarına zarar verme potansiyeli açısından belirli riskleri taşıdığı kanısında.
Kurumlar, çalışanların kendisini rahatça ifade edebildikleri bu sitelerde kurumsal itibarına zarar veren durumlara karşı zaman zaman mücadele vermek zorunda kalabiliyor. Belli başlı küresel markalarla ilgili yapılan haberlerin önemli bir kısmı ise online ortamda gerçekleşen tartışma, öneri ve eleştirilerden ciddi ölçüde etkileniyor.
Deloitte araştırmasına yanıt veren üst düzey yöneticilerin %15’i yönetimin sanal topluluk ortamlarındaki itibar risklerine karşı hazırlıklı olduğunu ifade ederken, %58’i ise yönetimin bu konunun farkında olduğunu ve önlemleri tartıştığını söyledi. Buna karşılık görüşülenlerin sadece %17’si bu konuda bir programa sahip olduklarını vurguluyor.
Yöneticilere sanal ortamdaki risklere karşı şirketin ne tür önlemler aldığı sorulduğunda, %27’si “Yönetici ekibimiz sanal topluluklarla ilgili kurumsal riski azaltma konusunda düzenli olarak tartışıyor”; %22’si “Şirket çalışanlarının sanal topluluk araçlarını ne şekilde kullanacağını tanımlayan resmi kurallar var”; %22’si “Kıdemli yönetici ekibimiz şirket genelinde sanal topluluk ağlarının nasıl kullanılacağını açıkladı”, %17’si ise “Şirketimin sanal topluluk ağlarıyla ilişkili riskleri izlemek ve azaltmak için geliştirdiği özel bir programı bulunuyor” yanıtını verdi.

Çalışan ve yönetici farklı düşünüyor

Yöneticilerin %60’ı sanal sosyal topluluk ağı ortamına katılanların kendilerini nasıl tanımladıklarını şirketin “bilme hakkı” bulunduğunu savundu. Çalışanların %53’ü ise sanal topluluk siteleriyle ilgilenmenin işverenin “işi” olmadığı görüşünde.
Bununla birlikte, çalışanların %61’i, işveren sanal topluluk ağlarını izlemeye karar verirse kendilerinin bu konudaki yaklaşımlarını değiştirmeyeceğini, zira sanal topluluk ağlarında bulunmanın çok özel bir durum olmadığını ve dahası sanal ortamdaki profillerini istedikleri gibi düzenleme esnekliği olduğunu söylüyor.

Yöneticiler ne yapmalı?

İş sahipleri ve yöneticiler, yeni gelişen ortamda nasıl bir tutum izlemeli? Araştırma bunun kolay bir yanıtının olmadığını ortaya koyuyor. Belli kurallar ve politikalarla bu alandaki riskleri aşmak kolay görünmüyor. Deloitte’un çalışması son derece iyi tanımlanmış şirket kurallarının bile, katılımcıların yaklaşık %50’sinin sanal alemdeki tutumlarında herhangi bir değişiklik yaratmayacağını ortaya koyuyor.
Bu nedenle, sosyal topluluklara katılım konusunda kurum içinde sıkı kural ve politikalar oluşturulurken, şirketin iş kültürüne ve değerlerine özellikle vurgu yaparak, bunları hatırlatmak  çalışanların işbirliğini sağlamak açısından önem taşıyor.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

TAMPF, 18 Aralık’ta sektör liderlerini bir araya getirecek

Editör

Yazar:

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), sektörün geleceğini masaya yatırmak üzere “Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını Zirvesi”ni düzenliyor. Zirve, 18 Aralık Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek.

TAMPF çatısı altında birleşen alışveriş merkezleri ve perakende dünyasının önemli temsilcileri, etkinlikte sektörün dünü, bugünü ve geleceğine dair kritik konuları tartışacak. Sektörün dünü oturumunda Kapalıçarşı’dan bugüne ticaret hayatının yaşadığı değişiklikler ele alınırken, sektörün bugünü oturumunda ise perakende ve alışveriş merkezlerinin güncel durumları sektör liderleri tarafından analiz edilerek çözüm önerileri aranacak. Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Yarını oturumunda ise yükselen e-ticaret, dijital kanal kullanımları ve yapay zekâ ile sektörün önündeki yeni yol ayrımları tartışılacak.

Zirvede sektör liderlerinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan “2025’ten Ne Beklemeliyiz?” sunumu ile Türkiye ve dünya ekonomisinin 2025 beklentilerini paylaşırken, Veri Enstitüsü Fikir Önderi ve Kurucusu Bekir Ağırdır ise “2025’e girerken Türkiye’nin Değişen Yüzü”nü anlatacak.

Katılımın ücretsiz olduğu kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kaydolmak için: pinaraka@tampf.org.tr 0212 327 19 99

Devamını Oku

Genel Haberler

İbrahim Pekbay’ı kaybettik

Editör

Yazar:

Dergimizin ve internet sitemizin yazarı, perakende sektörünün duayen isimlerinden olan İbrahim Pekbay’ı kaybettik. 10 Aralık Salı akşamı Ankara’da vefat eden Pekbay, 11 Aralık Çarşamba günü yine Ankara’da defnedildi. Kayseri Hakimiyet Gazetesi/nde de Cimdik adlı köşesinde yazarlık yapan Pekbay’ın en büyük tutkusu da gazetecilikti.

Değerli eşi Saime Hanım başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Devamını Oku

Genel Haberler

Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı

Editör

Yazar:

İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.

İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.

“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.

İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.

Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.

Perakende gündemi masaya yatırılacak

Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.

Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.

Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.

Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.

Yerelist_2024_Konferans_Programı

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER