Genel Haberler
Tesco Kipa’ya göre tüketiciler fiyata duyarlı oldu

Son dönemde enerji alanındaki çalışmalarıyla da gündeme gelen Tesco Kipa, uzun vadede tüm mağazalarında doğal kaynaktan elde edilen enerji kullanmayı planlıyor.
Tesco Kipa Hukuk ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Yılmaz Attila, “Küresel ısınmanın çok büyük bir tehdit olduğunu düşünüyoruz ve bunun giderilmesi yönünde kendi üzerimize düşen görevi yerine getirme çabasındayız” dedi.
Tesco Kipa’nın dergisi Tektakım’da yer alan haberde, Yılmaz Attila, Tesco Kipa’nın yeni çalışmaları ile perakende sektörüne ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Kipa enerji şampiyonu
Yılmaz Attila, Tesco Kipa’nın enerji ve çevre konusundaki çalışmalarını şöyle özetledi:
“Tüm mağazalarımız ve İzmir Torbalı’daki Dağıtım Merkezimizden atmosfere salınan karbon miktarını 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Çevre dostu enerji kullanımında ilk adımı 2007 yılında Marmaris Mağazası ile attık ve yenilenebilir enerji kullanımını sürdürüyoruz. Türkiye genelindeki 34 mağazamızın 12 tanesinde doğa dostu,
güneş ve gün ışığı enerjisi kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu sayede elektrik kullanımını yüzde 18 azalttık. Karbon emisyonu ise 7500 ton azaldı. Onun dışında gün ışığını mağazalara aktaran sistemlerimiz var, yüzde 15’e yakın tasarruf sağlıyor. Çiğli mağazamızda doğalgazdan elektrik üretiyoruz.
Küresel kriz ve etkileri
Bu arada, dünyada yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığını belirten Attila,” Perakende sektörünün hem az etkilenen hem de geç etkilenen bir sektör olması nedeniyle çok büyük darbeler alacağını zannetmiyorum. Biz Tesco Kipa olarak, 2009’un ikinci yarısında bir iyileşme olmasınıbekliyoruz. Öngörülerimizin içinde o var, çalışmalarımızı da buna göre yapıyoruz” dedi
“En temel konu bu” diyen Attila, şu bilgileri verdi:
“Özellikle de normal ekonomik ortamlarda tolere edebildiğiniz maliyet yapıları, bu tür ortamlarda gözden geçirmeniz gereken yapılar haline dönüşüyor. ‘Bunu düşünmüyorum, yapmıyorum’ demek çok zor. O bakımdan biz de Tesco Kipa olarak hedeflerimizi ana tabloya uygun düzenliyoruz.”
Planlarda, hedeflerde bir değişiklik olmadığını da kaydeden Atilla, “Türkiye’de büyümek istiyoruz. Güçlü ve sürdürülebilir bir yapımız var. İçinde bulunduğumuz ortamda tabi ki değerlendirme yapıyoruz. Ama dediğim gibi 2009’un ikinci yarısından itibaren ekonomideki düzelmeyi hissettiğimiz oranda planlarımızı hayata geçireceğiz” dedi.
Türkiye’deki tüketici davranışlarının diğer ülkelerdeki tüketici davranışlarından çok farklı olmadığını da kaydeden Attila, şu bilgileri verdi:
Tüketiciler tedbirli davranıyor
“Ucuz fiyatlara duyarlılık çok yükselmiş durumda bu dönemde. Tüketici temel ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaya pek istekli gibi görünmüyor. Ayrıca tedbirli davranıyor tüketici gereksiz masraftan kaçınmak istiyor; Araçla alışverişe gitmeyi tercih etmiyor örneğin. Ayrıca, zamanını evde geçirme yönündeki tercih biraz daha artmış durumda. Dışarıda harcama yapmak yerine evde zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Bir de fiyatlara dikkat ediyorlar. Karşılaştırma yapmak veya en uygununu bulmak için birden fazla mağazaya gidiyorlar. Yani, ziyaret edilen mağaza sayısında artış var. Promosyonlu satışlara ilgi ve yönelme var. Psikolojik bir etki olarak da tüketicide sabırsızlık ve ilgi beklentisinin arttığını söyleyebilirim. Tüm bu davranış özelliklerinin getirdiği bazı fırsatlar var, bunu değerlendirmek gerekiyor.
En önemli fırsat, özel markaların yeniden tercih edilmesi. İnsanlar bu tür ürünleri kullandıkça, bu ürünlerin kullanılabilecek ürünler olduğu konusunda görüşleri gelişiyor. Biraz da entelektüel düzey yükseldikçe, bir ürünün içindeki gerçek faydasının dışındaki maliyetleri ödemek istemiyor insanlar. Onun dışında biraz önce de söylediğim gibi evde tüketilen ürünlere yönelik olarak piyasalarda gelişme var.”
Genel Haberler
Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu

Metro Türkiye’de uzun yıllar görev aldıktan sonra yurt dışında Pakistan, İspanya ve Portekiz’de üst düzey görevlerde bulunan, Bulgaristan ve Çekya’da CEO’luk yapan Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu.
Yenişen, “Metro Çekya’nın CEO’su olarak hizmet etmek büyük bir onur ve ayrıcalıktı. Şirketimiz için net bir strateji ve yön belirledik. Çalışanlarımızın kendilerinin en iyisi olduğu bir bağlam ve kültür yaratmaya çalıştık. Müşterilerimizi işlerinde başarılı olmalarını sağlamak için güçlü içerik ve hizmetle durmaksızın destekledik. Her şeyden önce, Çekya toplumu için değer yaratmak üzere güvenilir bir iş ortağı olmak için çok çalıştık. Bize güvenen ve destek veren liderlerimiz, Yönetim kurulu arkadaşlarıma, Metro Çekya’nın büyük ekibine teşekkür ederim” dedi.
Orta Avrupa ülkelerinde toplam ciro yaklaşık 4.7mi ar Avro. Düsseldorf merkezli bir görev alan Yenişen, Prag’ta yaşayacak. Sorumlu olduğu ülkeler ise Metro Avusturya, Macaristan, Slovakya ile Mekro Polonya ve Çekya.
Genel Haberler
İsmar üyelerinden nostaljik buluşma

Türkiye perakende sektörüne 30 yıl öncesinde damgasını vuran İstanbul Marketler Birliği İSMAR’ın üyeleri geleneksel hale gelen yemekli toplantılarına bir yenisi daha ekleyerek 11 Kasım Cumartesi günü Ali Rıza Karadağ’ın ev sahipliğinde Florya Görkem Kilis Restorant’ta gerçekleşti.
Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıya ilginin de çok yoğun olduğu görüldü. İçlerinde önemli iş adamlarının da olduğu gruptan yeni bir ticari birliktelik çıkar mı bilinmez ama bu örnek dostluğun daha uzun yıllar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Organizasyonda emeği geçen ortaklardan birinin verdiği bilgiye göre bundan sonraki toplantılarda ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda gerek İsmar topluluğundan gerekse misafir konuklardan oluşacak söyleşi ve sohbetlerle daha da renkleneceği ifade ediliyor.
Katılımcılar:
Ayaktakiler: Fırat Karadağ, Murat Karadağ, Hasan Yalçın, Cemal Parlak, Besim Açıkgöz, Faik Karadağ, Orhan Toka, Muhsin Aslan, Metin Şakar, Ahmet Özdemir, Ünal Nayman, Nahit Kiler, Abdurrahman Kopuz, Kenan Şişeci, Şaban Ulu, Mustafa Kağan, Alirıza Şişeci, Mustafa Aslan.
Oturanlar: Mehmet Genç, Ahmet Hamdi Kanal, Halil Göktürk, Alirıza Karadağ, Metin Toka, Hüsnü Yazıcı, Fehmi Kale
Genel Haberler
Restorantlar, Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi

Michelin, Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum’un yeni restoran seçkisini duyurmanın mutluluğunu yaşıyor. Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de ve 19’u Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.
İstanbul seçkisine yeni eklenen 25 restorandan 2’si birer Michelin Yıldızı alırken, 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü. Böylece İstanbul’da listeye restoran listesi 77’ye yükseldi.
Ödül töreninde yaptığı konuşmada seçkiye dair bilgiler paylaşan Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. Karma kültüre sahip bir dünya şehri olan İstanbul, klasik Türk meyhanelerinden, son moda veya uluslararası restoranlara, aynı zamanda tam anlamıyla bir mutfak deneyimi sunan rahat restoranlara kadar oldukça zengin bir gastronomik panoramaya sahip. İkinci seçkiye bu yıl eklenen 2 yeni Michelin Yıldızı da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış 24 yeni restoranın yer aldığı 2024 Seçkisi, aynı zamanda gelenekleriyle de gurur duyan cesur şefler neslinin yönlendirdiği gastronomi standartlarındaki yükselişi de gözler önüne seriyor” dedi.
Poullennec, İzmir ve Bodrum ile ilgili olaraksa, “Michelin Rehberi ailesine kayda değer derecede etkili bir şekilde giriş yapan İzmir ve Bodrum’da ekiplerimiz, bu iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi. Yerel kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticilerle kurulan güçlü bağların, İzmir ve çevresinde seçkiye giren restoranların çoğunun paylaştığı ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Michelin Yeşil Yıldızı’nın bölgedeki üç restorana verilmesi, bu güçlü bağlılığı kanıtlıyor. Bodrum ise gastronomik açıdan bütünleyici bir konsept sunuyor: Sahilde lüks ve uluslararası mekanlar yer alırken, Bodrum’un merkezi özellikle pitoresk, erişmesi kolay, küçük ve bağımsız restoranlara ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.