Genel Haberler
Tam dört haftadır Avrupa rekortmeni
Metro Grup’un Ağustos ayı başında açtığı Merter Real Mağazası, tam 4 haftadır günlük cirosu ile Avrupa’da 1 numara oluyor. Real Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Daha önce Almanya’da ve Romanya’daki 2 hipermarket arasında gidip gelen birincilik yarışında Real Merter’in açılması ile Türkiye öne geçti. İnşallah böyle de devam eder” diye konuştu.
İstanbul Merter’in suyundan mıdır havasından mıdır bilinmez ancak, dev firmalar bu bölgedeki faaliyetlerinde rekor kırıyor, örneğin Shell. Shell’in Merter’de E5 cepheli benzin istasyonu yıllarca Türkiye’nin açık ara en çok akaryakıt satılan noktası oldu. Metrobüs çalışmaları ve ardından yolun ikiye ayrılmasından sonra Merter Shell bu unvanını Maslak’taki Opet’e kapardı ancak halen Shell’in en iyi satış noktası olarak biliniyor. Yine Merter’de faaliyet gösteren ana yola cepheli Mc Donald’s da kurulduğundan bu yana Türkiye’de en çok hamburgerin satıldığı nokta olarak tanınıyor.
Rekortmenler sıralamasına son olarak Real Hipermarket de katıldı. 6 Ağustos’ta açılışı yapılan ve ilk gün 2 milyon TL’nin üzerinde ciro yapan Merter Real mağazası o gün bugündür ciro rekorunu kimseye kaptırmadı. Real Merter, Türkiye rekorunu açık ara kırdıktan sonra Avrupa’da da en çok ciro yapan hipermarket olarak öne çıktı. Real Hipermarketler Genel Müdürü Kubilay özerkan, “Daha önce Almanya’da bir hipermarket ile Romanya Bükreş’teki bir hipermarket arasında gidip gelen birinciliği 4 haftadır biz aldık İnşallah böyle de devam eder” diye konuştu.
Peki Merter’in sırrı ne?
Özerkan, Merter lokasyonunun ticari performanstaki üstünlüğünü de şöyle açıkladı: “Bu noktanın bir değil birkaç önemli özelliği var. Her şeyden önce 15-20 dakikalık mesafede bu satış noktasına ulaşabilecek tam 1.3 milyon nüfus yaşıyor. Nüfus yoğunluğu bu performansta çok önemli bir kriter. Bir diğer önemli kriter ise buradaki müşteri profili. Hipermarketler için A gelir grubu zor müşteri grubudur. Hipermarketten daha çok B, C ve C1 gelir düzeyindeki müşteriler alışveriş yapar ve bu lokasyon da tam bu gelir grubunun yaşadığı bir lokasyon. Ayrıca bu gelir grubu fiyata çok duyarlı. Şayet iyi fiyat ve güçlü promosyonlarla çıkarsanız bu lokasyonda başarılı olursunuz.”
40 kasa yetmemişti
Real Merter mağazası 6 Ağustos’ta faaliyete geçti. İlk gün yaklaşık 20 bin kişi Merter Real Hipermarket’i ziyaret etti. Aşırı yoğunluk nedeniyle mağazanın kapılan gün içinde tam 4 kez kapatıldı ve içeride kasalar önündeki yoğunluğun geçmesi beklendi. 1.880 TL’den satılan 300 adet Sony Bravia LCD televizyon yaklaşık 2 saat içinde tükendi. Promosyonlu 600 adet Casper notebook da adeta kapanın elinde kaldı.
Vatandaşlar Real’de sadece elektronik ürünlerine değil gıda ve tekstil ürünlerine de yoğun ilgi gösterdi. Kilosu 17 kuruştan satılan 15 ton karpuz saatler içinde tükendi. Ayrıca 15 ton ayçjçek yağı, deterjan da yok satan ürünler oldu. Piyasada normal fiyati 160 TL olan spor ayakkabılar 69 TL’den satılınca 2500 çift spor ayakkabı da kısa sürede bitti. Real Hipermarket’de hemen her gün böyle çok radikal indirimlerin yapıldığı ürünler bulunuyor.
Altın stoğu tükendi
Real açılış günü ilginç bir kampanya da yapmış ve her 300 TL’lik alışveriş yapana 1 gramlık altın vermişti. Aşırı izdiham yaşanınca 34 hafta idare etmesi beklenen 5 kilo altın daha ilk günden tükenmişti. 300 TL’nin üzerinde alışveriş yaptığı halde altın alamayanlara bir hafta sonrasına randevu verilmişti.
Kaynak: Vatan Gazetesi
Genel Haberler
Yıldırım Söylemez’den “Beyazın İçindeki Renkler” kitabı
Dağıtım Kanalı Dergisi’nin İmtiyaz Sahibi Yıldırım Söylemez, “Beyazın İçindeki Renkler-Bayilerin Dilinden Beyaz Eşyanın Hikayesi” kitabını yazdı.
315 aydan bu yana dayanıklı tüketim sektörüne yönelik “Dağıtım Kanalı” dergisini aylık olarak yayınlayan, 2012 yılında beyaz eşya sektöründe perakendecilerin bir araya gelmesini sağlayan BEYPER Derneği’nin kurucu üyesi de olan Yıldırım Söylemez’in “Dayanıklı Tüketim Malları Sektöründe 100 Seçkin Firma”, “İdeal 250 Bayi” isimli yayınlanmış iki kataloğu bulunuyor.
Kitabın önsözünde Arçelik A.Ş. Eski Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Arzum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ile Soysal Kurucusu Suat Soysal’ın görüşleri bulunuyor.
Genel Haberler
İsmar üyelerinden “Nostaljik” buluşma
1992 yılında Antalya’da Unilever tarafından gerçekleştirilen bir toplantıda tanışan İstanbullu marketçilerin ilerleyen aylarda oluşturdukları İsmar Marketler Zinciri üyeleri, aradan geçen 34 yıl sonra Hasan Yalçın’ın ev sahipliğinde, Ali Rıza Karadağ’ın koordinasyonunda 17 Ocak 2026 tarihinde Florya Uludağ Restorant’ta geleneksel buluşmalarında bir araya geldiler.
Birlikte ticari ilişkilerde de bulunan üyeler, dostluklarından hiçbir zaman taviz vermediler. 1992 yılında temelleri atılan İsmar, gelecekte de İstanbul PERDER’in oluşumuna neden oldu. İsmar üyeleri, geleneksel hale getirdikleri bu yemekler ile dostluklarını pekiştirirken sektörün geleceğine de adeta ışık tutuyorlar. Toplantıya katılan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bakliyat konusunda yaşanan gelişmeleri anlatırken kırımızı mercimek hariç tüm bakliyat çeşitlerindeki fiyat artışlarının enflasyonun gerisinde kaldığını dile getirdi. Kaanlar Gıda Başkanı Mustafa Kaan’da süt sektöründe yaşanan gelişmeleri vurguladı. Kiler Holding Başkanı Nahit Kiler’de sektörel tecrübe ve birikimlerini dostlarıyla paylaştı.
Hasan Yalçın’da konuşmasında tüm katılan dostlarına teşekkür ederken mazeretleri nedeniyle katılamayanlarında mesajlarını iletti. Ali Rıza Karadağ ise konuşmasında buluşmanın unutulmayacak bir gün olduğunu, katılamayan arkadaşların mesajları ile hepsini yanlarında hissettiklerini ifade etti. Nahit Kiler ise bir sonraki buluşmanın Ramazan ayında Levent’teki Kiler Holding merkezinde iftar yemeği olarak gerçekleşeceği açıklamasında bulundu.
Katılanlar
Oturanlar soldan sağa: Mustafa Aslan, Kazım Bilgen, Muhsin Aslan, Şaban Ulu, Fehmi Kale, Mustafa Kağan, Alirıza Karadağ, Mehmet Reis, Nahit Kiler, Hasan Yalçın, Halil Göktürk, Mehmet Genç, Faik Karadağ.
Ayakta duranlar soldan sağa: Hakan Çemberci, Hüsnü Yazıcı, Metin Şakar, Ahmet Özdemir, Besim Açıkgöz, Metin Toka, Ahmet Toka, Sinan Şişeci, Kenan Şişeci, Alirıza Şişeci, Özgür Sezer, Ünal Nayman.
Mesaj gönderenler: Abdurrahman Kopuz, Ahmet Kanal, Ali Bilgen, Aslan Akyürek, Cemal Parlak, Cemal Özen (Onur Market), Erdal Tüfekçi, İbrahim Dilmaç, Mahmut Kara (Çağrı Market), Mehmet Yeğen (Anpa market), Rahim Tüfekçioğlu, Tuncer Ekiz
Genel Haberler
A101, e-ticaret yatırımlarına devam ediyor
Türkiye’nin 81 ilindeki 13 bini aşkın mağazasıyla perakende sektörünün en yaygın zincirlerinden olan A101, dijitalleşme ve tekno-perakendecilik vizyonu doğrultusunda e-ticaret alanındaki yatırımlarını büyütmeye devam ediyor.
Operasyonlarını çeşitlendiren A101, Düzce’nin Cumayeri ilçesinde yeni e-ticaret deposunu devreye alarak lojistik kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Yeni açılan tesisle A101’in toplam e-ticaret depo sayısı 2’ye, toplam depo kapasitesi ise %40 oranında artışa ulaştı. Böylece markanın e-ticaret sipariş operasyonları hem hız hem de erişilebilirlik açısından daha güçlü bir yapıya kavuştu. Tam kapsamlı yangın güvenlik sistemleriyle de donatılan tesis, A101’in operasyonel verimlilik ve iş güvenliği standartlarını en üst seviyede karşılayacak şekilde tasarlandı.
Yeni depo, artan online talebe hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet sunma hedefi doğrultusunda A101’in e-ticaret operasyonlarına önemli bir ivme kazandırmayı hedefliyor. Başta Batı Karadeniz ve Marmara olmak üzere geniş bir bölgeye daha hızlı teslimat imkanı sağlayan tesis, rota optimizasyonu, stok yönetimi ve müşteri deneyiminde katma değer yaratma misyonuyla hayata geçirildi. Depoda uygulanan gelişmiş stok yönetimi ve talep tahmini modelleri, ürün bulunurluğunu artırarak müşteri memnuniyetini güçlendirmeyi de hedefliyor.
Yeni e-ticaret deposu, A101’in sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi yaklaşımının da önemli bir halkasını oluşturuyor. Enerji verimliliği, süreç optimizasyonu ve teknoloji entegrasyonuna dayalı altyapısıyla tesis; daha düşük karbon ayak izi, kaynak verimliliği ve dijitalleşme odaklı perakende modeline geçişi destekliyor. A101, e-ticaretteki büyüme kararlılığını sürdürürken, sürdürülebilirlik standartlarıyla uyumlu ve geleceğe hazır bir lojistik ekosistemi geliştirmeye yönelik yatırımlarına da devam ediyor.
