Firmalardan
Hatalı sevkiyat şirketlere yılda 400 bin dolar kaybettiriyor
Honeywell ve uluslararası pazar araştırma şirketi YouGov tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, ürünlerin toplanması ve sevkiyatı sırasında yapılan hatalar nedeniyle dağıtım merkezleri her yıl 400.000 dolardan fazla para kaybediyor.
Honeywell ve uluslararası pazar araştırma şirketi YouGov tarafından ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’da 250’nin üzerinde BT yöneticisinin görüşlerine başvurularak gerçekleştirilen araştırma, dağıtım merkezleri hakkında önemli tespitlerde bulunuyor. Araştırma, e-ticaretin yaygınlaşmasıyla müşterilerin farklı ve esnek seçenek imkanına kavuştuğunu ortaya koyarken, artan müşteri beklentilerinin dağıtım merkezlerini mobil teknolojileri iş süreçlerine dahil etmeye zorladığı belirtiliyor. Dağıtım merkezlerinin yaklaşık yüzde 90’ı bu beklentileri karşılamak üzere, gelecek 5 yıl içinde yeni mobil teknolojileri günlük operasyonlarına dahil etmeyi planlıyor.
Hataların maliyeti büyük
Araştırma, dağıtım merkezlerinin yanlış toplanan ve sevk edilen ürünler nedeniyle her yıl 400.000 dolardan fazla para kaybettiğini ortaya koyuyor. Bu zararı bertaraf etmek üzere dağıtım merkezlerinin, operasyonel hataları iyileştirmek ve maliyetleri azaltmak için yeni teknoloji arayışı içine girdikleri belirtiliyor. Bu teknolojilerden özellikle daha güvenli veri toplama özelliğine sahip mobil bilgisayarlar, yazıcılar ve tarayıcılar kadar, çalışanlar tarafından giyilebilen ses yönlendirmeli kablosuz çözümler dikkat çekiyor.
Araştırma her yanlış toplama işleminin küresel ölçekte ortalama 59 dolara malolduğunu ortaya koyarken, ABD 67 dolarla yanlış işlem maliyetinde başı çekiyor. Bunu 60 dolarla Fransa, 52 dolarla Almanya ve 50 dolarla İngiltere takip ediyor.
Müşterilerin satın aldıkları ürünleri en hızlı şekilde teslim almak istediğini belirten Honeywell Sensing and Productivity Solutions Endüstri Ürünleri Pazarlama Direktörü Bruce Stubbs, “Müşteriden gelen bu talep doğru ürünün, doğru adrese ve zamanında gönderimi konusunda dağıtım merkezleri üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Honeywell’in veri toplama amacıyla ürettiği mobil çözümler gerek doğruluk oranı, gerekse verimlilik açısından pazarda rekabet avantajı yaratıyor” dedi.
Teknolojiyi yoğun kullanan dağıtım merkezleri bir adım önde
Araştırmaya göre, dağıtım merkezlerinin üçte ikisi siparişlerini mağazadan, gerekse internet ve mobil cihazlar üzerinden alıyor. Bu da, veri toplayan ve ürün takibi yapan akıllı sistemlere olan ihtiyacı gün geçtikçe artırıyor. Araştırmaya katılan BT yöneticilerinin ortalama yüzde 84’ü veri toplama teknolojilerinin çoklu kanal dağıtımında olumlu etkisi olduğunda hem fikir.
Yaşamsal öneme sahip işlemleri tamamlamak ve pazarda rekabet avantajı yaratabilmek üzere ses yönlendirmeli teknolojiler katma değeri çok yüksek çözümler olarak bir adım öne çıkıyor. Araştırma sonuçları, ses yönlendirmeli teknolojilerin bir çalışanın verimliliğini ayda 1 saat artırdığını gösteriyor. Dünya genelinde, dağıtım merkezi çalışanlarının yaklaşık yüzde 25’inin o ülkenin yerel dilini konuşmuyor. Bu yüzden, birden fazla dilde sesli yönlendirme özelliğine sahip, yeni çalışanların hemen işe başlayabilmesine yardımcı olan, gereken saha eğitimlerini iş başında verebilen ses yönlendirmeli teknolojilere giderek daha çok ihtiyaç duyuluyor.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.