Dünya Perakendeciliği
Alman Rewe’nin akılalmaz yükselişi
Almanya merkezli Rewe, perakende sektörünün yanında turizm alanında da faaliyet gösteren Rewe Group’a ait bir süpermarket zinciri. Rewe Group; Toom, DIY Stores, Nahkauf ve Tengelman gibi, ülkenin önemli süpermarket zincirlerinin sahibi. Almanya’nın devi Rewe’nin başarısı ise her geçen gün artıyor.
Rewe Group CEO’su Alain Caparros, Rewe stratejisini, “her zaman değişim” olarak açıklıyor. 2007 yılında, zor bir Pazarda iyi konumda kalmayı sürdürebilmek için 5 hareket planı geliştirdi:
-Almanya’nın organik segmentinde güçlenmek,
-Ticari değeri olan yerlerde şirket satın almak,
-Uluslararası olmaya devam etmek,
-Şirketin toplumsal ve çevreye karşı olan sorumluluklarını vurgulamak,
-Rewe group’un organizasyonel yapısını modernleştirmek.
Rewe, 2011 yılının ilk 4 ayında yüzde 5 ciro artışı yakaladı. Almanya’da 10 bin 899 mağazası bulunan Rewe’nin yurt dışında da 15 bin 571 mağazası mevcut.
Rewe yetkilileri, başarı sırlarını ise şöyle sıralıyorlar:
1-Rewe’nin perakende noktaları, bulundukları bölgenin en iyi yerlerinde konumlandırılmış durumda. Son yıllarda başlatılan “City Store” projesi ile şehir merkezlerinde mağaza açma hedefleri uygulanıyor.
2-Diğer tüm marketler saat 20.00’ye kadar açık olurken, merkezi konumdaki Rewe mağazaları saat 22.00’ye kadar, alışveriş merkezlerindeki mağazalar ise saat 24.00’e kadar hizmet veriyor.
3-Rewe’nin oldukça geniş bir ürün gamı mevcut. Genellikle yüksek fiyatlı premium markalar satılıyor.
4-Rewe’nin aynı zamanda zengin bir bio gıda ürün reyonu bulunuyor. 300’den fazla çeşit içeren bio ürünlerin 50 çeşidi sebze meyve.
5-Rewe’nin gerçekleştirdiği bir diğer ilk ise, “gıda bankası”. Rewe seçtiği altı ürünün haftalık cirosu değerinde gıda ürününü, ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çeşitli gıda bankalarına bağışlıyor.
Rewe, Rusya’da Enka’ya ait süpermarket zincirini de satın almak içinde girişimlerde bulunuyor.
İngiltere’de perakende satışlar arttı: İngiltere’de mart ayında perakende satışlar yüzde 1,8 arttı.
Şubat ayında yüzde 0,8 oranında düşen perakende satışların mart ayında yüzde 0,5 artması bekleniyordu.
Perakende satışlarda yıllık bazdaki artış ise yüzde 3,3 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda yüzde 1,5 yükselmesi beklenen perakende satışlar, şubat ayında yüzde 1,0 artış göstermişti.
Rusya perakende sektörü büyüdü: Petrol varil fiyatlarının 100 doların üzerinde seyretmesi, seçim sürecinin tamamlanması ve Suriye ve İran krizinde askeri müdahale alternatifinin azalması Rusya perakende sektörüne olumlu yansıdı.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüyen sektör 4,6 trilyon rubleye (158,2 milyar dolar) yükseldi. Mart ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 büyüdü ve 1,6 trilyon rubleye ulaştı. Rusya ekonomisinde bir diğer olumlu gelişme ise yatırımlarla ilgili. Rusya Federal İstatistik Servisi’nin verilerine göre yılın ilk çeyreğinde Sabit Sermaye Yatırımları yüzde 11,2 artarak 601,4 milyar ruble (20,4 milyar dolar) olarak gerçekleşti.
Auchan Macaristan’daki Cora Hipermarket zincirlerini satın aldı: Cora Hipermarketleri, Macaristan’daki toplam 7 mağazasını Auchan’a bırakıyor. Bu marketlerin üçü Budapeste’de bulunuyor.
1997 yılında Macaristan’da ilk şubesini açan Cora Hipermarletlerinde şu an itibariyla 2700 kişi çalışıyor.
Auchan ise, ilk marketini Macaristan’da 1998 yılında açtı. Macaristan’da 12 hipermarketi bulunuyor, 11 adet de küçük marketi mevcut. Auchan, 2010 yılında 30 milyondan fazla müşteriye hizmet verdi. 6.500 çalışanı bulunuyor. 2010 yılında 224 milyar forint ciro elde etti.
Tesco İngiltere ve Irlanda CEO’su istifa etti: Tesco İngiltere ve İrlanda COE’su Richard Brasher, ani bir şekilde görevinden ayrıldı. UK ve İrlanda’nın Genel Müdürlük görevi, Terry Leahy’nin ayrılmasından sonra ortaya çıkmıştı.
Brasher’ın görevini 25 yıldır Tesco’da çalışan Tesco Grup CEO’su Philip Clarke devraldı. Brasher, “Büyük Fiyat İndirimi” hareketinin öncülüğünü yapmıştı. Analistlere göre, Clarke’ın işbaşı yaklaşımı UK kıdemli yönetim ekibinin büyük desteğini gerektirecek. Shore Capital analist’i Clive Black’e göre, Mr. Brasher’ın ayrılmasının UK bölümünde soruna neden olması pek sürpriz olmadı. Tesco, yıllık yüzde 28.3 oranı ile 2011’in UK bakkaliye lideri oldu.
Çin’de AVM çılgınlığı yaşanıyor: Çin’de alışveriş merkezi alanları dünyanın hiç bir ülkesinde görülmemiş bir hızla artırıyor. Ancak bu çabanın batılı ülkelerdeki alışveriş hızını yakalayıp yakalayamayacağı tartışılıyor.
Starbucks, ilk meyve suyu zincirini açtı: Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, kahve dışındaki en büyük hamlesi Evolution Fresh meyve suyu bar zincirini açtı. Bu hamleyle şirketin 50 milyar dolarlık sağlıklı gıda sektöründe ağırlığını arttırması bekleniyor. Meyve suyu barı sektöründe büyük bir rekabet yaşanmasından dolayı bazı analistlere göre Evolution Fresh merkezleri Starbucks’ın kafelerine göre daha düşük kar marjlarına sahip olabiliyor.
Starbucks’ın nerelerde ve kaç tane mağaza açmayı planladığı ayrıntılı olarak bilinmiyor ancak Bellevue, Washington ve Seattle’ın batısındaki lüks bir bölgede açılacak ilk mağazaların performansları yakından izlenecek ve bundan sonraki planlarda belirleyici olacak. Evolution Fresh taze ve şişelenmiş meyve sebze, sulan, buzlu meyve içecekleri, dürüm, salata, çorba gibi yiyecekler satacak. Veganlar ve vejetaryenler için de seçenekler sunulacak.
İngiliz kiliseleri, AVM’lere karşı!: Alışveriş merkezlerinin pazar günleri uzun saatler açık kalması için çalışmalara başlayan İngiliz hükümetine, kiliseden eleştiri geldi. Uygulamaya karşı çıkan İngiliz din adamları, bu değişikliğin Hıristiyanların pazar ayinlerini etkileyeceğinden endişe ediyor. Bu yaz Londra’da yapılacak olimpiyatlar sırasında ekonominin canlanması için pazar günleri alışveriş merkezlerinin daha uzun saatler açık kalması yönünde kanun değişikliği yapmayı düşünen hükümete, ülkenin önde gelen bazı din adamlarından uyarı geldi. Sauthwark Katedrali Başrahibi Andrew Nunn, olimpiyatlar sırasında “geçici” olarak verilen pazar alışveriş izninin devamlı olmasından şüphe ettiklerini belirterek, “Olimpiyatlar sırasında böyle bir iznin verilmesini anlayabilirim. Fakat daha sonrasında uygulamanın devam etmesinden endişeliyim” diye konuştu.
Anglikan Kilisesi Genel Sekreteri Aziz Dr. Chris Sugden ise bu geçici uygulamanın, pazar günleri alışveriş saaderini artırmak için bir test niteliğinde olduğunu düşünüyor. Pazarları alışveriş saatlerinin uzaması durumunda bunun insanların haftada bir gün bir araya gelmesine engel olacağını savunan Sugden, “Ekonomi, putperestliğin diğer bir çeşidi.
Ekonomiyi iyileştirmek adına diğer bütün konuları göz ardı etmek büyük bir saplantı” dedi.
İngiltere Kiliseler Birliği: Bu uygulamaya karşıyız St John’s Kilisesi vaizi Sally Hitchiner de birçok meslektaşı gibi bu durumun devamlı olmasından endişelendiklerini dile getirerek, pazar günlerinin Hıristiyanlar için özel bir anlamı olduğunu ve bunun tüketim çılgınlığına feda edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.