Dünya Perakendeciliği
British Home Stores’a bir Türk işadamı talip
İngiltere’nin en büyük perakende şirketlerinden olan ve iki hafta önce kayyuma devredilen 88 yıllık British Home Stores’a bir Türk işadamı talip oldu.
İşadamı Cafer Mahiroğlu, İngiltere’nin en büyük kadın giyim devlerinden Select’i de 2007 yılında satın alarak batmaktan kurtarmıştı.
Günlerdir İngiltere ve Avrupa medyasını meşgul eden BHS, mali açıdan yönetilemeyecek hale gelince nisan ayının son haftasında kayyuma devredilmişti. İngiltere Parlamentosu’nda da tartışma konusu olan şirketin batması halinde binlerce çalışanı işsiz kalacak. Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan çelik sektöründeki krizle birlikte binlerce çalışanın işini kaybetme olasılığı doğmuştu.
Kapalı zarf usulü ile satışa çıkarılan ve yeni sahibini arayan firmaya talip olan Sivaslı Türk işadamı Cafer Mahiroğlu, IKEA ile yarışıyor. Yarışa katılan firmalardan 30’u daha önce elenmişti.
88 yıllık şirket, Mahiroglu tarafından satın alınırsa, bunun Türk giyim ve mobilya sektörü için doping olacağı düşünülüyor. Ülke genelinde 164 mağazası ve 11.000 çalışanı olan BHS’nin sahibi Dominic Chappell, 24 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada mağaza zinciri için gerekli finansmanı sağlayamadıklarını ve bu sebeple kayyuma devredildiğini duyurmuştu.
Firmanın 1,3 milyar Sterlin değerinde borcu ve 571 milyon Sterlin değerinde emeklilik fonu açığı olduğu bildirildi.
BHS’i satın almak için teklif veren ve dünya devi IKEA ile birlikte son tura kalan Türk işadamı Cafer Mahiroğlu, 2007 yılında da finans krizi sebebiyle iflas eden kadın giyim devi Select’i satın alarak kurtarmıştı.
İngiltere genelinde 200’den fazla mağazaya sahip olan dev kadın giyim markası Select’i Türk markası haline getiren Mahiroğlu, İngiltere’deki en büyük Türk girişimci olarak biliniyor.
BHS’nin Türk işadamı tarafından satın alınması halinde, Türkiye’nin giyim, ev tekstili ve mobilya sektörleri için de büyük bir firsat ortaya çıkacak. İstihdam ve ihracat katkısı yanında, BHS Türk markalarının dünyaya tanıtılması için büyük katkı sağlayacak. Çoğunluğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere toplam 164 mağazası olan BHS’nin kapalı iş alanı toplam 8 milyon metrekareyi buluyor.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.