Connect with us

Firmalardan

Elvan, yeni ürünlerle iç piyasaya da ağırlık verecek

Editör
Hidayet Kadiroğlu
Abone Ol:

Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “2023’te 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bunun için yılda 10 – 15 büyüme yeterliyken biz 20 – 25’lerde gidiyoruz” dedi.

Elvan Gıda’da Avrupalı bir markayı almak üzere. Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, el sıkışmaya çok yakın olduklarını söyledi. Bir başka önemli gelişme Elvan Gazoz’la ilgili. Grup, üretimi olmayan bu markayı almak, üretmek için harekete geçmiş. Bir başka gelişme Hindistan yatırımı. Distrübütörü yatırıma başlamış bile.
Temeli, 1952’de Zeytinburnu’nda küçük bir şekerci dükkanıyla atılan Elvan’ın İstanbul’da, Adapazarı, Eskişehir, Balıkesir ve Manisa’da, yurtdışında ise Mısır’da üretim tesisleri var. Son 2 yılda satın alma ve kapasiteye 100 milyon dolar yatırım yaptı. TİM’in en büyük 1000 ihracatçı listesinde 102. sırada. Geçen yıl İSO ikinci 500’de 41. sıradaydı. Bu yıl, bir yılda 243 basamak çıkarak lig atladı ve İSO 500’de 298. sıraya yerleşti. En hızlı büyüyen şirketler listesinde 3. sırada. Son yıllarda yüzde 20 – 30 seviyelerinde büyüyor. Cirosu 250 milyon dolar, 2 bin 500 çalışanı var. Bu tırmanışın asıl nedeni Cici ve Balaban markalarının alması, 30 milyon dolar yatırımla 3 yeni tesis ve kapasitenin yüzde 200 artması oldu. Toplam satışlarının yüzde 85’i ihracat. 130 ülkeye ihracatı var. Şimdi yeni ürünlerle iç piyasaya da ağırlık verecek. Yeni ürünler, grubun ihracatta kilo fiyatını 5 dolar seviyelerine çıkarmış. Türkiye’nin ortalaması 1.5 dolar! Balaban Gıda Genel Müdürü Veysi Oruç, ihracat şirketi Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya, Cici Pazarlama Genel Müdürü Mustafa Arslan, Elvan Grubu Pazarlama Müdürü Tarık Muhaffel ve Kurumsal İletişim Müdürü Şükrullah Dolu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, gruptaki gelişmeleri anlattı. Kadiroğlu, “Geçen yıl tek hat üzerinde dünyadaki en büyük kruvasan tesisini Eskişehir’de kurduk. Satın aldığımız Balaban Gıda’da da yatırımla kapasiteyi 3’e katladık. Yeni ürünler geliştirdik, yeni kategoriler açtık. İlk yerli waffl e’ı ürettik, Today Waffle markasıyla karamelli waffl e üretimine başladık. Hollanda ve Belçikalı üreticiler fuarda gördüler. Bütün kapasitemize talip oldular. Kendilerine üretmemizi istediler. ‘Fondante’yi ürettik. Bu yeni bir kategori. İkramlık bir ürün. Ne şeker ne çikolata. Bu bayramda raflara giriyor” dedi.
En büyük yumurta çikolata üreticisi. Yılda 50 milyon adet üretimi var. İçindeki oyuncaklar Hong Kong’dan geliyor.
Kadiroğlu, şirket stratejisini açıklarken ‘duygusal istikrar’ diye bir kavram kullanıyor ve şöyle açıklıyor:
“Piyasa iyi olduğunda haddinden fazla açılmıyor, şımarmıyoruz. Kötü olduğunda da küsmüyoruz. İyimserliğimizi koruyoruz. Bu yaklaşım, ailemizde ve şirketimizde duygusal istikrarı sağladı. Sanal büyümeden korunduk. 62 yıldır sadece öz kaynak kullandık. Krizlerde rakipler küçülürken firmamız yüzde 35’lere varan büyüme kaydetti. 2023’te 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bunun için yılda 10 – 15 büyüme yeterliyken biz 20 – 25’lerde gidiyoruz. Yurtiçi yurtdışı satın almalarla bu rakama 2023 öncesinde ulaşabiliriz.”

Elvan Gazoz’u da üretecek
Avrupa’da 100 yıllık bir marka ile pazarlıkta olduklarını belirten Kadiroğlu, “Çikolata ağırlıklı bir şekerleme üreticisi. İki markası var şirketin. Birisi Avrupa’da üst segmentte. Biz ikinci markasıyla ilgileniyoruz. Onunla ortalama çikolata satış fiyatımız 3 euro seviyelerinden 6 euroya çıkacak. El sıkışmak üzereyiz. Ayrıca Elvan Gazoz’u almak, üretmek istiyoruz. Böylece içecek tarafına da girmiş olacağız” dedi. Elvan’ın eski İstanbul’daki 60 bin metrekarelik üretim alanı yerleşim bölgelerinin içinde kalmış. Kadiroğlu, bu bölgede üretimin mantıklı olmaktan çıktığını, gayrimenkul projesi geliştirmek istediklerini, bunun için bazı teklifleri değerlendirdiklerini söyledi.
Grupla ilgili birkaç bilgi daha: Elvan, yabancı zincirlere de üretim yapıyor. Bu üretim toplamın yüzde 8’i civarında. Yeni kategori Fondante için 2.5 yıl Ar – Ge çalışması yapılmış. Şirketin 50 mühendisin çalıştığı bakanlık onaylı Ar – Ge birimi, en önemli dinamiği. İTÜ ve Yıldız Teknik’le işbirliği içinde. Öğrenciler, kendi ürünlerini geliştirmek için çalışabiliyor. Suriye ve Irak olayları pazarı yüzde 15 civarında daraltmış. Elvan’ın bu pazarlarla ilgili önemli bir hazırlığı var. Mardin’de bir üretim alanı kurmak istiyor. Olaylar yatıştığında bu projenin gerçekleştirilmesi söz konusu. Mısır yatırımı, Elvan için önemli. Bu ülkeden 20 başka ülkeye gümrüksüz ihracat olanağı var. Üretime alınan kapasiteye ilaveler olacak. Azerbaycan’da üretimden çıkmış ancak, ürünleriyle pazarda. Şimdi gündeminde Hindistan’a yatırım var. Distrübütörü arsa almış ve yatırıma da başlamış.
Elvan Grup Başkanı Hidayet Kadiroğlu, aynı zamanda Şekerleme Tanıtım Grubu Başkanı. Bu pozisyonuyla, Kandıra’da kurulmakta olan gıda ihtisas OSB’nin de başında bulunuyor. Gıda üreticisi 60 firmanın katıldığı projede Kandıra’da, 2 bin dönüm araziyi sahiplerinden satın alarak alan oluşturdular. Kadiroğlu, “Arazi sahiplerine 32 milyon TL ödeme yapıldı. 60 milyon TL altyapı, toplam 300 milyon TL de üst yapı yatırımı öngörülüyor. 2017 başında firmalara tahsisat başlayacak. Alt ve üst yapıyı topladığımızda 500 milyon TL’ye yakın bir yatırım olacak. Yakında temeli atarız. 60 fabrikada 7 bin kişi çalışacak. Türkiye ve dünyada böyle bir model yok” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER