Sosyal Medya Hesaplarımız

Firmalardan

Konya Şeker’den 300 Dolarlık ithal ayçiçeği restine rest geldi

Editör
Recep Konuk
Abone Ol:

Ayçiçeği hasadının başlamasıyla birlikte, büyük alıcılar ithal ürün fiyatlarındaki düşüş nedeniyle beklemeye geçerken, Konya Şeker iç piyasanın özellikle Rusya’daki ayçiçeği fiyatlarındaki düşüşten daha fazla etkilenmemesi amacıyla geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine avans fiyatlarını açıklayarak piyasaları hareketlendirmek için devreye girdi.

Dünyadaki büyük ayçiçeği üreticilerinden biri olan ve ihracat kapasitesinin yüksekliği nedeniyle dünya piyasalarındaki fiyatları etkileyen Rusya’da ayçiçeği fiyatlarının hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Temmuz ayında ulaştığı 390 $’lık seviyeden 300-310 $’a gerilemesi iç pazardaki ayçiçeği fiyatları üzerinde de baskı oluşturmaya başladı. Toplam ihtiyacının yarısından fazlasını ithal ürünle karşılayan ülkemizde ürün fiyatlarının oluşması ithal ürün fiyatlarıyla bire bir bağlantılı olurken, büyük alıcılar ve birlikler fiyatlarını belirlemek için genellikle dünyadaki büyük üretici ülkelerdeki fiyatlara göre pozisyon alıp ona göre fiyat belirliyorlar. Ülkemizin ise ithal ürüne karşı uluslararası anlaşmalar nedeniyle alabildiği tek önlem ithal ürüne yönelik referans fiyat uygulamasından ibaret. Referans fiyat uygulaması ile ithalatçı ürünü gerçekte kaç dolara ithal ederse etsin, devlet ithal edilen ürünü belirlenen referans fiyattan ithal edilmiş sayarak vergilendirmeyi o referans fiyat üzerinden yapıyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl dünya piyasalarında ayçiçeği fiyatlarının 350 $ seviyesine gerilemesi ve iç piyasada fiyatların 900 TL’lere inmesi üzerine, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk çözüm için bir dizi görüşmelerde bulunmuş ve Sayın Davutoğlu’nun konuya hassasiyetle yaklaşması bakanlıklar nezdinde yürüttüğü girişim neticesinde 525 dolarlık referans fiyat 675 dolara çıkarılmıştı. Referans fiyattaki bu değişiklik, referans fiyata uygulanan %27’lik vergi sayesinde gerçekte 350 dolara ithal edilen ithal ayçiçeğinin sınırlarımızdan 40,5 dolar daha ilave vergi ödenerek girmesini sağlamıştı.
Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Rusya’daki fiyatların önce geçtiğimiz yılın seviyesine gerilemesi ve ithal ürün fiyatlarındaki beklentinin geçtiğimiz yılın da altında oluşması, hasat başlamasına rağmen büyük alıcılar ile tüccarın pazara girmemesi üzerine tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi ilk harekete geçen yine Konya Şeker oldu. İthal ürün restine adeta rest çeken Konya Şeker, geçtiğimiz yıl açıkladığı avans fiyatların ortalama % 15 üzerinde bir fiyat belirledi.  Bir önceki yıla göre ithal ürünün 20-40 $ arasında düşük bir fiyattan işlem görmesine rağmen geçen yıl açıkladığı avans fiyatlarını ton başına 170 TL arttıran Konya Şeker, % 44 yağlı ayçiçeği için 1.300 TL/Ton avans fiyat belirlerken, %45 yağlı ayçiçeğinin 1.320 TL, %50 yağlı ayçiçeğinin ise 1.420 TL/Ton avans fiyat üzerinden alımını yapacak. Konya Şeker, alımını gerçekleştireceği ürün bedelinin %50’sini alımda 1 hafta içerisinde peşin öderken, ürün bedelinin kalan yarısını da bir ay içinde yapacak.
Geçtiğimiz yıl ithal ayçiçeğinin ton fiyatının 350 $’a kadar düşmesi üzerine hasat başlamasına rağmen iç piyasada pazar oluşmamış ve bazı bölgelerde ayçiçeği fiyatları 850-900 TL/Ton’a düşmesine rağmen üreticinin ürününe yönelik talep oluşmamış, piyasa hareketlenmemişti. Özellikle erken hasadın yapıldığı bölgelerde oluşan ortalama 900 TL’lik fiyatın da 850 lira seviyelerine doğru seyretmesi üzerine harekete geçen Konya Şeker, yağlı tohum alımında piyasa belirleyicisi olan büyük birliklerin ve şirketlerin fiyat açıklamaması üzerine üreticinin mağduriyetinin önüne geçmek için harekete geçerek, oluşan piyasanın yaklaşık %25 üzerinde bir avans fiyat açıklamış, piyasadaki gelişmelere göre de bu avans fiyatı yukarı yönlü revize edebileceğini ilan etmişti.
Konya Şeker’in bu sene de ayçiçeği piyasasına müdahaleye kendisini mecbur hissettiğini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, erken hasat bölgeleri ile bazı bölgelerde oluşan fiyatların her tarafı etkilemeye başlaması karşısında bekleyemezdik diyerek şunları söyledi;
“Biz bir iş yapıyorsak, yakın uzak, iç dış her piyasayı takip ederiz. Etmek zorundayız. Çünkü her pazardaki gelişme veya oluşmaya başlayan trend neticede hemen veya sonra bizim üreticimize bir şekilde yansıyor. Bu sene de geçen yılın bir benzerini yaşıyoruz. Mesela Rusya’da ayçiçeği fiyatları geçen yılın da altının işaretlerini veriyor. Onun için ithal ürüne göre pozisyon belirleyip, kârına kar katmak isteyen herkes gözünü dikmiş Rusya’ya, Romanya’ya, Ukrayna’ya daha onlarca pazara dur bakalım, orada fiyat oluşsun ona göre iç fiyatı belirleriz diye bekliyor. Yani herkes Rusya’daki 300 dolarlık fiyatı baz alıp, dünya artık kocaman pazar, orada bu fiyat üzerine vergisini ilave ederim senin ürünün de bu fiyatın üzerini etmez, benim dediğim fiyata satmıyorsan gider oradan getiririm demeye hazırlanıyor. Buna birilerinin bir şey demesi lazımdı, biz dedik. Üreticiyi ithalatçıya örseletmemek için, üreticiye vurulmaya çalışılan ithal ürün sopasını kırmak için geçen yılki avans fiyatımızı 170 TL arttırdık. Zımni olarak restlerine rest çektik. Yine avans fiyat belirledik. Yani ithalatın egemen olduğu bir piyasada ithal ürünün fiyatı yükselir veya mamul ürünün fiyatı artarsa bunu üreticimize yansıtmak için bir açık kapı bıraktık.”

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

TAB Gıda‘da üst düzey atama

Editör

Yazar:

TAB Gıda’nın yürüttüğü ödüllü ve sektöre örnek teşkil eden birçok kampanyaya öncülük eden Caner Alpaslan, aynı zamanda ticari pazarlama, ulusal promosyonlar, marka ve sponsorluk yönetimi gibi pek çok alanda tüketici, müşteri deneyimi ve pazarlama faaliyetlerinin gelişimine katkılar sundu. Caner Alpaslan, yeni görevinde şirketin 360 derece pazarlama faaliyetlerinin tamamına liderlik edecek.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu olan Caner Alpaslan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Kariyerine FedEx’te satış uzmanı olarak başlayan ve on yıla yakın bir süre Coca-Cola İçecek’in Pazarlama Departmanında farklı roller üstlenen Alpaslan, Şubat 2020 tarihinden itibaren, 7 markayı bünyesinde bulunduran hızlı servis restoran zinciri lideri TAB Gıda’nın Pazarlama Direktörlüğünü yürüttü. Alpaslan, Ocak 2023 itibarıyla görevine TAB Gıda Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı (CMO) olarak devam edecek.

Devamını Oku

Firmalardan

Sinangil Un’un 60. yıl reklam filmi yayınlandı

Editör

Yazar:

1963 yılından bu yana gıda sektöründe olan ve ISO 500 sıralamasında 324’üncü olarak yer alan Eksun Gıda Tarım San. Ve Tic. A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Sinangil, reklam filmi ile yıllardır değişmeyen lezzet yolculuğuna keyifli bir atıfta bulunuyor.

Ajans BBQ imzalı yapımda Sinangil’in 60 yıldır nesilden nesile devam eden mutfaklardaki varlığı, izleyiciyi gülümseten detaylarla aktarılıyor. Filmde anneannelerinin tarif defterini bulan ve onun en sevdiği yemeği yapmak için defterde yazılan bir malzemeyi okuyamayan 3 sevimli torunun herkese defteri okutmaya çalışması gösteriliyor. Filmin sonunda anneanne, torunların okuyamadıkları malzemeyi kağıdın arka yüzünü çevirerek işaret ediyor ve Sinangil Un yazısı markanın o yıllardaki ilk ambalajı üzerinde görülüyor.

Teknolojisi ve üretim teknikleriyle, geleneksel tatlardan sağlık serisine kadar Sinangil’in tüm lezzetlerin arkasında 60 yıldır var oluşunu göstermesi açısından önem taşıyan reklam filminin prodüksiyonunu Filmhakika üstlenirken yönetmen koltuğunda Fırat Mançuhan oturuyor.

Devamını Oku

Firmalardan

Bebeto Rainbow Peelers ile en leziz eğlence molası

Editör

Yazar:

2023 Küresel En İyi 100 Şekerleme Şirketi arasında 66’ncı sıraya yükselen Kervan Gıda’nın dünya çapında talep gören markası Bebeto’nun yeni ürünü Rainbow Peelers raflarda yerini aldı. Bebeto’nun hayvansal hammadde kullanılmadan üretilen Rainbow Peelers şekerleri, gerçek meyve aromasıyla her ısırıkta lezzet sunuyor. Bebeto, birbirine sarmal şekilde bağlanan Rainbow Peelers’tan aldığı ilhamla farklı lezzetlere açık olanları renkli ve eğlenceli bir dünyaya bağlıyor.

Bebeto, farklı lezzetleri denemeye istekli olan herkesi yeni lezzeti Rainbow Peelers ile tanıştırıyor. Bebeto’nun yumuşak şeker kategorisinde yer alan yeni ürünü Rainbow Peelers, vegan içeriği ve gerçek meyve aromasıyla öne çıkıyor. Sarmal yumuşak şeker çubuklarından oluşan Bebeto Rainbow Peelers, her renginde ayrı bir aroma taşıyor. Turuncu renginde portakal, kırmızı renginde çilek, mor renginde frenk üzümü ve yeşil renginde ise elma tadı saklı olan Bebeto Rainbow Peelers, bir ısırıkta dört lezzeti bir arada sunuyor. Ayrıca Rainbow Peelers birbirinden ayrılarak tek tek de tüketilebiliyor.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER