Firmalardan
Kuru gıdada, bereketli günler başladı
Bu yıl ve 2016 yılında, geleneksel lezzetlerimizin sevilen ikilisi “Pilav üstü kuru” ya doyacağız.
2014 – 2015 yılları Ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında; Pirinç ürün grubunda ortalama fiyat düşüşü %-15 olurken; Dermason fasulye de ortalama fiyat düşüşü %-16 olarak gerçekleşti.
Nitekim bu yıl gerçekleşen tarımsal üretimde, iklim koşullarının olumlu seyretmesi, çiftçiye verilen teşvikler gibi nedenlerle, buğday, arpa, yulafta son 10 yılın; kırmızı mercimek, çeltik (pirinç), kuru fasulyede ise son 3 yılın bereketli hasadı yapıldı.
Kuru gıdada 2015 yılı hasadının verimli ve bereketli olduğunu hatırlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Topraklarımızdaki bereket, raflardaki fiyatları düşürmeye devam ediyor. Bu yıl halkımız, geleneksel lezzetlerimizden ‘pilav üstü kuru fasulye’ yemeğini daha ucuza yiyecektir” dedi.
Pirinçte, geçtiğimiz yıllarda iç talebin %60’ı ithal edilirken; son yıllarda çeltik (pirinç) üretiminde yaşanan artış ve devir stokları ile iç talebin asgari bir ithalat rakamı ile yeterli düzeyde karşılanabileceği tahmin ediliyor. Türkiye gelecek 3 yıla kalmadan, iç tüketimini karşılayacak kadar çeltik (pirinç) üretimi yapmaya hazırlanıyor.
Ülkemizde iç pazarın, yılda ortalama 700 bin ton pirinç talebinin olduğunu anlatan Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, bu yıl yaklaşık 570 bin ton pirinç üretiminin gerçekleşebileceğini ve geçen yıldan devir eden pirinçle, iç tüketim talebinin sadece %15’i için ithalata ihtiyaç olabileceğini söyledi. Başta daha verimli olan Osmancık-97 çeltik tohumu ve modern tarım uygulamaları gibi nedenlerden dolayı, birkaç yıla kalmadan ülkemizin pirinç ithalatına gerek duymayacağını açıklayan Mehmet Reis, çeltiğe verilen teşviğin yanı sıra sulama altyapısının iyileştirilmesinin önemini vurguladı. Kuru fasulyede de, bu yılki mahsulün bereketli olduğunun altını çizen Mehmet Reis, “Pirinç ve kuru fasulyede, 2016 yılı yeni hasadına kadar, 2014 yılına kıyasla fiyatlardaki olası bir artış, daha düşük oranda olacaktır” dedi.
Mercimekteki artış ihracattan; Nohuttaki artış leblebiden kaynaklanıyor
Bu yıl Türkiye’nin, kendi iç tüketim talebinden daha fazla kırmızı mercimek üretimi yaptığını ifade eden Mehmet Reis, 2014 – 2015 yılları Ekim ayı toptan dökme fiyat değişimi karşılaştırıldığında, kırmızı mercimekte %13 olarak gerçekleşen artış nedeninin ise, mercimeğimizin kendine özgü kalite ve özelliği neticesinde dış pazarın yoğun talebi doğrultusunda gerçekleşen ihracatı olduğunu açıkladı. Nohutta gerçekleşen %7’lik fiyat artışının leblebi fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını kaydeden Mehmet Reis, son dönemlerde döviz kurundaki artışa bağlı olarak maliyetlerde yaşanan yükselmenin de bulgurda %6’lık bir fiyat yükselişine neden olduğunu belirtti.
Türkiye’nin kuru gıda ürünleri iç talebinde, kendi kendine yetebilen bir ülke olmasının önemini dile getiren Mehmet Reis, kuru gıdada çiftçinin desteklenmesi devam ederken; işsiz olan genç nüfusun tarımda çalışmaya teşvik edilmesi yönündeki çalışmalarının yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.