Sosyal Medya Hesaplarımız

Firmalardan

Yıllık kişibaşı 20 kg kanatlı eti tüketiyoruz

Editör
Ender Abalıoğlu
Abone Ol:

Besd-Bir’in raporuna göre, 18 – 24 yaş aralığındaki tüketicilerin, 45 yaş ve üzerindekilere kıyasla tavuk etini daha sık tüketiyor.

2012 yılında tutarı 110 milyon TL’yi bulan yeni Lezita tesisini de açarak, grup şirketleri ile birlikte toplam faaliyetleri kapsamında yüzde 30 oranındaki büyüme ile 1 milyar 250 milyon TL ciro elde eden Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, sektöre yönelik öngörülerini açıkladı. 2012 yılının sektör için verimli bir yıl olduğuna değinen Ender Abalıoğlu, “Türkiye’nin kişi başı yıllık kanatlı eti tüketimi 2012 yılı sonunda 20 kilogramlara ulaştı. Piliç eti üretiminin 2025 yılında 3.4 milyon tona ve kişi başı tüketimin de 35 kg’lara ulaşması bekleniyor. 2012’de ise sektör miktar olarak yüzde 6 oranında büyüyerek, ülkemizin, dünya piliç eti üretiminde 8. sıraya yerleşmesine katkı sağladı. Tavuk eti tüketiminde ilk sırada yer alan gençler, sektörün büyük bir ivme ile büyümesini sürdüreceğinin en önemli göstergesi” dedi.

Türkiye kanatlı eti ihracat rakamlarının son 20 yılda büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Ender Abalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, kanatlı eti ihracat miktarı 1990 yılında 575 ton seviyelerindeyken, 2000 yılında 10.522 ton, 2010 yılında 140.373 ton; 2011 yılında ise 234.995 ton olarak gerçekleşti. 2012 yılında ise bu rakam 304.881 ton düzeyine ulaştı. 2011 yılında piliç eti ihracat tutarı bir önceki yıla göre yüzde 86 oranında artarak, yıl sonunda 386 milyon dolara ulaştı. 2012 yılında ise 304.881 ton ve 529.351 milyon dolar ciro gerçekleşti. Kısa vadede ihracatın da 600 bin tona çıkacağı ve 1,2 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşılacağını tahmin ediyoruz.”

Sektördeki trendler hakkında bilgiler veren Abalıoğlu, Besd-Bir’in raporuna göre, 18 – 24 yaş aralığındaki tüketicilerin, 45 yaş ve üzerindekilere kıyasla tavuk etini daha sık tükettiğini söyledi. Rapora göre; tüketicilerin satın alma kararında en büyük rolü son kullanma tarihinin üstlendiğini ve yüzde 60’ının marka sadakatine önem verdiğini de belirten Ender Abalıoğlu: “Tavuk eti tüketen her 10 kişiden 6’sının, reyonda tercih ettiği tavuk eti ve ürünü markasının yanında daha düşük fiyatlı başka bir marka olması durumunda tercihi değişmiyor. Bu da tüketicinin marka bilinirliği ve güvenilirliğine verdiği önemi gösteriyor. Tavuk eti satın alırken tüketicinin en çok dikkat ettiği noktalar; son kullanma tarihi, marka, fiyat, ambalaj ve deri rengi olarak sıralanıyor. Tüketicilerin yüzde 84’ü satın almaya karar verdiği ürün çeşitleri arasından son kullanma tarihine göre en yeni olanı seçiyor. Tüketicilerin yüzde 70’i tavuk etini mangalda yemeyi tercih ediyor. Mangaldan sonra tavuk en çok yemeklere katmak ve fırında pişirmek şeklinde tüketiliyor” dedi.

 

Ekonomik ürün

Tavuk eti tüketenlerin bu et çeşidini tercih etme nedeninin Ocak 2013 döneminde değişiklik gösterdiğini vurgulayan Ender Abalıoğlu, “Ağustos 2012 tarihli Besd-Bir verilerinde, tavuk etinin birinci tercih nedeni sağlıklı olması idi. Ocak 2013 tarihli raporda tüketiciler, tavuk etini, diğer et çeşitlerine göre daha ekonomik olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyor. Bu bilgi de bize, ülkedeki ekonomik gelişmeler sebebiyle tüketicinin daha fazla fiyat odaklı hale gelebileceği ve tüketim alışkanlıklarını bu doğrultuda değiştirebileceği ifade ediyor” dedi.

 

Yoğun iş ve okul temposu pratik ürünlere yöneltiyor

Ender Abalıoğlu, ileri işlenmiş ürünlerin tüm dünyada son yıllarda çok hızlı bir büyüme gösterdiğine, köyden kente göç ve evdeki çalışan sayısının artmasının tüketicileri, hazırlaması kolay pratik ürünlere yönlendirdiğine dikkat çekti. Pazarda giderek yoğunlaşan rekabet koşullarında farklılaşmak için gelişen tüketici eğilimlerine hızlı yanıt vermenin büyük önem taşıdığını söyleyen Abalıoğlu: “Yoğun okul ve iş temposu dolayısıyla tüketiciler, daha pratik ve çeşitliliği bol ürünlere yönelmiş durumda. Kent yaşamında farklılaşan tüketici alışkanlıkları, çalışan sayısında ve hazır gıda tüketimindeki artışa paralel olarak, ileri işlenmiş ürün grubu satış rakamımız 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında büyüyerek 6 bin 550 tonlara çıktı. 2012 sonunda bu rakam 9 bin tona ulaştı. 2013 yılında ise %50 büyüme ile 13 bin 500 ton olarak gerçekleşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Beypazarı Maden Suları’ndan açıklama var!

Editör

Yazar:

Beypazarı Maden Suları Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan, İsviçre’de yaşanan gelişmelerle ilgili şu açıklamada bulundu: “Tartışmalara konu olan ve talebimiz üzerine tarafımıza yeni gönderilen İsviçre kaynaklı analiz sonucunu şeffaf bir şekilde bizzat paylaşmak istedik. Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir.”

Devamını Oku

Firmalardan

Dünya lezzetleri CarrefourSA’da buluştu

Editör

Yazar:

CarrefourSA Türk ve Dünya mutfağının farklı lezzetlerini Fulya CarrefourSA Hiper mağazasında bir araya getirdi. CarrefourSA’nın ev sahipliğinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Taste of the World” etkinliğine Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, Yeni Zelanda Ticaret Ofisleri ve ikili Ticaret Odaları katıldı. Türkiye ile birlikte 12 ülkenin geleneksel lezzetlerinin tadıldığı etkinlikte misafirler ülkelerin şefleri tarafından hazırlanan özel lezzetleri deneyimledi.

Türkiye’nin bir gastronomi ülkesi olduğunu ve ilk kez böyle bir etkinliğin gerçekleştirildiğini ifade eden Kartallıoğlu, “Bu buluşmaya ev sahipliği yapmak bizler için de oldukça değerli. 59 ilde 11 bine yakın çalışanımızla birlikte hizmet verdiğimiz 1000’den fazla mağazamızda “Yeni Nesil Market” vizyonumuz doğrultusunda 40 binden fazla yerli ve global markaların ürünlerini müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bugün burada yer alan 11 ülkenin de farklı kategorilerindeki ürünleri mağazalarımızda, raflardaki yerini alıyor. Bu buluşmayla ülkelerin yemek kültürünü paylaşmalarını ve öğrenmelerini amaçlarken, aynı zamanda ülkeler arası ticari ilişkileri de güçlendiriyoruz. Uluslararası ilişkilerde gastrodiplomasinin önemi çok büyük. Bu etkinlikte yemek kültürümüzü ve lezzetlerimizi paylaşırken; ülkelerin ulusal ürünlerini CarrefourSA çatısı altında sunmalarına da destek veriyoruz.” dedi.

Açılışta ikili ticaret odaları ve ofisleri adına konuşan Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Franck Mereyde, etkinlikteki her standın eşsiz bir kültürü ve nesilden nesile aktarılan bir geleneği temsil ettiğine dikkat çekti. Değerli ev sahipliği için CarrefourSA’ya ve katkılarından dolayı ülke şeflerine teşekkür eden Mereyde, “Değişik kültürlerden zengin lezzetlerin konuklarla buluştuğu bu gece, üye firmalarımıza uluslararası iş ve pazar geliştirme fırsatlarını da beraberinde sunmaktadır. Kültürel zenginliklerimizi beraber kutlayalım, ticari iş birliklerimizi güçlendirelim.” şeklinde ifade etti.

Türkiye dahil 12 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte, ülkeler kendi mutfaklarının öne çıkan lezzetlerini sergilemek için hazırladıkları stantlarda kruvasan, sosisli sandviç, cacık, peynir çeşitleri, çikolatalar, cipsler, makaronlar ve daha birçok seçenek ile davetlilere unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattılar. Türkiye ise Lezzet Arası şeflerinin özel olarak hazırladıkları yaprak sarma, içli köfte ve perde pilavı yemekleriyle Türk lezzetlerini tanıttı.

Devamını Oku

Firmalardan

Kervan Gıda, Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayi’sini satın aldı

Editör

Yazar:

Kervan Gıda, İzmir-Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayi’sinin (Dryff), yüzde 100’ünü satın aldı. Bu önemli satın alımı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden duyuran Kervan Gıda, toplam 2,5 milyon TL nominal değerde yatırım yaptı. Katma değeri yüksek ürünlere yönelik yatırımlar yapmayı sürdüren Kervan Gıda, bu yatırıma ilişkin hisse devir sözleşmelerinin imzalandığını duyurdu.

Satın alım işleminde Dryff’ın payları 505 bin 583 euro olarak değerlendirildi. Bu ödemenin bir kısmı nisan ayında gerçekleşti. 481 bin euro tutarındaki büyük kısmının ise 24 ay taksitle ödenmesi planlanıyor.

Kervan Gıda’nın bu yatırım ile gıda sektöründeki ürün çeşitliliği ve yenilikçilik açısından önemli bir adım attığını söyleyen Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can, şu açıklamalarda bulundu; “Dryff’ın sahip olduğu teknoloji ve üretim kapasitesi, Kervan Gıda’nın mevcut ürün gamını genişletmesine ve yeni pazarlara erişimine olanak tanıyacak. Bu satın alım ile her iki şirketin de gıda sektöründe katma değeri yüksek ürünlerle fark yaratmasını hedefliyoruz.”

Dryff; dondurarak kurutma teknolojisi kullanan ve özellikle meyve, sebze, peynir gibi gıda ürünlerinin kurutulmasında faaliyet gösteren bir şirket. Bu teknoloji, gıdaların besin değerlerini ve lezzetlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan, sektördeki en gelişmiş kurutma yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dryff’ın satın alımını stratejik, inovatif ve katma değerli bir yatırım olarak değerlendiren Kervan Gıda’nın bu satın alımı, ana faaliyet alanı olan jelly ve licorice ürün kategorilerinde de yeniliklere yol açacak.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER