Connect with us

Firmalardan

YN ÖKCY’ye geçiş bir kez daha ertelenmemeli!

Editör
POS A.Ş. Genel Müdürü Feridun Yuğaç
Abone Ol:

Feridun Yuğaç, “2017’de, Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın bir erteleme daha getirmeyeceğine yönelik beklentilerimiz var. Takvim belirli bir düzende netleşir ve resmileşirse iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum” diye ekliyor.

Türkiye, 1 Ocak 2018 itibariyle Gelirler İdaresi Başkanlığı ile doğrudan bağlantıda olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş yapacak. Binlerce esnafı ilgilendiren bu değişim kapsamında yaklaşık 1,8 milyon yazarkasanın yerini yeni nesil yazarkasalara bırakması bekleniyor. İş yerlerine zaman ve maliyet kazancı olarak geri dönecek yeni nesil yazarkasa yatırımı, kayıtdışı ekonomiyle mücadele açısından da somut sonuçlar doğuracak. 

Yeni nesil yazarkasalar kayıtdışı ile mücadeleye katkıda bulunacak

Yeni nesil yazarkasalar, sürekli olarak Gelirler İdaresi Başkanlığı sunucusuna bağlı olmaları nedeniyle, üzerinden yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınarak, analiz edilmesi imkanını sağlıyor. Yeni nesil yazarkasaların tüketiciye avantajıysa, katma değerli uygulamaları destekleyecek dijital altyapılara sahip olmaları ve hedef kitleye odaklı pazarlama ve indirim gibi olanaklardan faydalanma imkânı sunmaları olarak gösteriliyor.

Geçiş süreci ertelendi, perakendeciler beklemeye geçti

Yeni nesil yazarkasalara geçiş tarihinin bir kez daha ertelenmesi bu alanda yatırım yapan ödeme kaydedici cihaz sektörünün projelerinin yavaşlaması ve perakendecilerin yatırımlarını bekletmesi sonuçlarını doğuruyor. 2015’te, yeni nesil yazarkasalara geçiş için son tarih olarak 1 Ocak 2017 açıklanmışken, 2016 yılı içerisinde bu tarihin bir yıl daha ertelendi.

22 yılı aşkın süredir perakende sektörü için donanım ve yazılım ürünleri sunan POS A.Ş.’nin Genel Müdürü Feridun Yuğaç, 2016’nın ilk altı ayında 13 bin yeni nesil yazarkasa kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirterek “Çeşitli nedenlerle yeni nesil yazarkasaya hemen geçmek durumunda olan müşteriler vardı. POS A.Ş. olarak söz konusu işletmelerin yazarkasa dönüşümlerinin büyük çoğunluğunu yılın ilk altı ayında tamamladık. Ancak ikinci altı ayda erteleme kararı gelince perakendeciler beklemeye geçti. Dolayısıyla yeni nesil yazarkasalara geçen müşteriler erken yatırım yapmış olurken, cihaz üreticileri de erteleme sonucu, yapmış oldukları yatırımlar ve ellerindeki stoklar nedeni ile zor duruma düştüler” diyor.

Kararlarda istikrar beklentisi var

Bu durumun kararların istikrarla uygulanmamasından kaynaklandığını ifade eden Yuğaç, 2012’den beri sürecin içerisinde olduklarını, alınan kararların ve yayınlanan talimatların birçok defa değiştirilmek zorunda olunmasının her seferinde yapılan tüm planlamaların ve işin yeniden yapılmasına yol açtığını söylüyor. “Gerek şirketimizin gerekse sektörümüzün bu alanda ciddi donanım ve yazılım yatırımları var” diyen Feridun Yuğaç, “2012’den bu yana sürecin içinde olan bir firma olarak görüyoruz ki; konuyla ilgili süreçlerde sürekli güncellemeler yapılması bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Belirlenen kriterlere göre çalışmalarımızı yapsak da konuyla ilgili yeni değişikliklere karar veriliyor. Bu nedenle işi en baştan ele almak zorunda kalıyoruz. Değişim sürecinin 1 Ocak 2017’de resmen başlayacağı ifade edildiği için 45 ila 50 bin adet makine hazırlattık. Dışarıdan bunların yedek parçaları alındı, sürece yönelik ekipleri kurduk, teknik serviste uzman bir kadro oluşturduk, nihayetinde istihdam da yarattık” diye ekliyor.

Takvimin netleşmesi şart

Yeni nesil yazarkasalara geçiş sürecinin sürekli ertelenmesinin yatırımı da azalttığını belirten Yuğaç, “Perakendeci bu belirsizlik nedeniyle hemen yatırıma geçmek istemiyor. Beklemede kalmak istiyor. Ekonomik koşulların da etkisiyle, yatırım yapmıyor, yeni dükkan açmayı tercih etmiyorlar. Tüm bunlar nihayetinde sepet ve ciro oranlarını azaltıyor. Ödeme zorluğu da ekonominin genelini etkiliyor. 2017’de, Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın bir erteleme daha getirmeyeceğine yönelik beklentilerimiz var. Bu konuda Başkanlığımızla görüşmeler yapacağız. Takvim belirli bir düzende netleşir ve resmileşirse iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum” diye ekliyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER