Firmalardan
Ziylan Mağazacılık yurt dışında da agresif büyüyecek
2015 yılında %34 düzeyinde rekor büyüme ile cirosunu 1.5 milyar TL’ye çıkaran Ziylan Mağazacılık, 2023 yılına kadar Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak için yatırımlarını sürdürüyor.
Ziylan Mağazacılık, 2015 yılını da ayakkabı perakendesinde lider olarak tamamladı. Grubun genel vizyonu, 2015 performansı ve global pazar hedeflerini paylaşmak üzere basın ile bir araya gelen Ziylan Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, 2023 yılında Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmayı hedefiyle yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi.
Son beş yılda hızlı bir büyüme trendi içine girdiklerini kaydeden Övünç, “Perakende satış noktası, ciro, satış adedi ve kategori bazında sektör lideriyiz. 2015’te %34 gibi rekor bir büyüme ile ciromuzu 1.5 milyar TL’ye ulaştırmayı başardık. Türkiye genelindeki mağaza sayımız 350’yi perakende satış alanımız 207 bin metrekareyi, çalışan sayımız ise 5 bini aştı. Bu büyümenin arkasında Ziylan Mağazacılık olarak yarattığımız güçlü ayakkabı markalarının yanında perakendedeki başarımız, toptan satışta yakaladığımız sürdürülebilir büyüme ve uluslararası pazarda attığımız vizyoner hamleler yatıyor. 2016 yılında 2 milyar TL ciro, 450 mağaza, 261 bin metrekareyi bulacak satış alanı hedefimizle sektör liderliğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Konuşmasında 2016 yılının ilk çeyrek sonuçlarına da değinen Burak Övünç; “2016’nın ilk çeyreğinde de ciromuzda yüzde 40’a varan bir artış ile büyümemizi sürdürdük. Yurt içinde açtığımız 20 yeni mağaza ile toplam mağaza sayımız 370’e ulaştı. Yurt dışında ise 5 bin metrekare satış alanına sahip 6 yeni mağaza açtık. Bu dönemde 250 kişiye daha istihdam sağladık ve toplam çalışan sayımızı 6 bine yaklaştı” dedi.
Ziylan Grup’un büyümesi kadar sektörün gelişimini önemsediklerini belirten Burak Övünç; “İç piyasada geniş ve nitelikli bir tedarik zincirimiz mevcut. 2015 yılında yurt içindeki üreticilerden perakende ve toptan satış kanallarımızda satılmak üzere 16 milyon çift ayakkabı alımı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda da yerli tedarikçileri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Üretimde rotayı iç piyasaya çevirdiklerini kaydeden Övünç, 2016 yılında 35 milyon çift ayakkabı alımı gerçekleştirerek ayakkabı tedarikinin %85’ini iç piyasadan sağlayacaklarını, böylelikle ayakkabı sektöründe istihdam ve üretim kalitesi artışı ile birlikte teknoloji ve alt yapısının gelişmesine önemli katkı sunacaklarını ifade etti.
Sektörde kaliteli insan kaynağının yetiştirilebilmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Övünç, “2016 yılı sonuna kadar toplamda 1200 kişiye daha yeni istihdam yaratmayı planlıyoruz. Ziylan Mağazacılık olarak en değerli varlığımızın insan kaynağı olduğuna inanıyor, bu çerçevede farklı eğitim ve kariyer programları düzenleyerek çalışanlarımızın kendilerini geliştirebilmeleri için fırsat sunuyoruz. Bunun tüm sektörümüz için önemli olduğu inancıyla önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız farklı projeler de var. Sadece kendi şirketimiz için değil Türkiye ayakkabı sektörünün de tasarım ve kalitedeki gücüne önemli bir destek sunma hedefindeyiz” diye konuştu.
Kinetix, Polaris ve Lumberjack ile Türkiye’nin en çok satan ayakkabı markalarını bünyelerinde topladıklarını belirten Övünç, önümüzdeki 2 yıla ilişkin plan ve hedeflerini de aktardı. 2018 yılında mağaza sayısını 690’a, konsolide cirolarını ise 3.5 milyar TL’ye çıkartmayı planladıklarını aktaran Övünç, yurt dışında da agresif büyüme planlarının olduğunu vurguladı. Övünç şöyle konuştu: “2015 yılında kendi mağaza operasyonlarımızı Kazakistan ve Irak’ta kurmaya başladık. 2016 sonuna kadar bu iki ülkede açacağımız 20’ye yakın mağazanın yanında İran, Arabistan, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün ve Azerbaycan pazarlarında 20 ‘franchise’ mağazamız ile yer alarak toplam mağaza sayımızı 50’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. 2018 hedefimizde ise 41 ülkede toplam 150 mağaza ve 500 milyon TL ciroya ulaşarak bölgede lider olmak var. 2023 yılında Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olma yolunda çalışmalarımızı var gücümüzle sürdüreceğiz.”
Övünç, yurt dışında büyürken şirket satın alma fırsatlarını da aktif olarak göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.