Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

Asgari ücreti 1 milyon 400 bin kez çöpe atıyoruz

Editör
Murat Sertan Sağmanlı
Abone Ol:

Rekor ekmek tüketimiyle dünyada dikkati çeken Türkiye’de, yılda çöpe atılan ekmek karşılığında net 1.000,54 liradan 1 milyon 430 bin kere asgari ücret ödenebilir. Ayrıca 191 ilkokul, 168 lise, 954 spor salonu, 84 hastane yapılabilirken 37 bin daire satın alınabilir veya 35 bin 770 kişinin evlilik masrafı karşılanabilir.

Yıllık kişi başı 200 kilo ekmek tüketimiyle dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ve halen bu unvanı elinde bulunduran Türkiye’de, bir yıllık ekmek israfı karşılığında yapılabilecekler hesaplandığında Türkiye ekonomisi için çarpıcı bir maliyet tablosu ortaya çıkıyor.

DOYGUN Ekmek tarafından yapılan hesaplamalara göre 1 milyar 430 milyon 800 bin lira olan bir yıllık ekmek israfı, aylık net 1.000,54 lira olan asgari ücretin ayda 1 milyon 430 bin 28 kere çöpe atılmasına denk geliyor. Bu durum, işsizlik oranının yüzde 9.6 olduğu Türkiye’de binlerce yeni istihdamın sağlanamaması açısından ekonomiyi olumsuz etkiliyor.  

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin günlük ekmek israfından yola çıkılarak yapılan hesaplama, istihdam dışında eğitim, sağlık, konut sahipliği, evlilik gibi yaşamın tüm alanlarında ciddi düzeyde kaybın yaşandığını gösteriyor.

Neler yapılabilir?

DOYGUN’un Milli Eğitim Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre bir yılda çöpe giden ekmek karşılığında 24 derslikli 191 ilkokul veya 25 derslikli 168 lise ya da 954 spor salonu yapılabilirken 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin bir aylık okul gideri karşılanabilir. Benzer şekilde israf edilen ekmeğin parasal karşılığı olan yaklaşık 1.4 milyar lira, 100 yataklı 84 hastanenin proje maliyetine eş değer durumda. Dar gelirlilerin büyük ihtiyaç duyduğu konut alanında ise israf edilen ekmeğin parasal tutarıyla 37 bin 284 kişi konut edinebilirken 35 bin 770 kişi tüm evlilik masraflarını karşılayabilir.

Konuya ilişkin örneklerin artırılarak, ekmek israfı yerine kilometrelerce yol inşa edilip tonlarca suyun tasarruf edilebileceğini kaydeden DOYGUN Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, “Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Tüm rakamlar, ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar satın almak ve aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamak büyük önem taşıyor” dedi.

Ekmek israfı nasıl önlenir?

Ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Murat Sertan Sağmanlı konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

“Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50’sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.”

Sağmanlı, israfın boyutlarını azaltmanın yolunun, bilinç artışı ve paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçtiğine işaret etti.

35 milyar liralık pazar

Türkiye’de açık ve paketlenmiş olarak toplam ekmek pazarının 35 milyar lira olduğunu kaydeden Murat Sertan Sağmanlı, ambalajlı ekmeğin ölçülebilen pazar payının yaklaşık yüzde 1,5 düzeyinde bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Bu orana yüzde 1,5 civarında olduğu tahmin edilen ölçülemeyen pazar payı da dahil edildiğinde, ambalajlı ekmeğin toplam pazar payının yaklaşık yüzde 3 oranında olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısıyla Türkiye’de ambalajsız ekmeğin pazar payı yaklaşık yüzde 97 seviyesindedir.

Günümüzde ambalajsız ekmekler daha çok tüketiliyor fakat daha hijyenik olması, raf ömrünün artması, alışveriş sıklığının azalması ve tüketicinin bilinç artışı gibi nedenlerle, sektördeki büyüme, ambalajlı ekmeklere doğru yönelim gösteriyor. Ancak bu oran, örneğin İngiltere’de yüzde 80 seviyesinde. Benzer şekilde gelişmiş ülkelerde ambalajlı ekmek satışı ambalajsız ekmek satışının önüne geçmiş durumda. Dolayısıyla dünyadaki mevcut durum ile kıyasladığımız zaman ambalajlı ekmek konusunda daha yolun başında sayılsak da 2018 yılına kadar ölçülebilen ambalajlı ekmek üretiminde yüzde 48 oranında artış öngörülmektedir.”

1.4 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor

 

Günlük israf adedi

4.900.000

Yıllık israf adedi

1.788.500.000

Ortalama ekmek fiyatı (TL)

0,80

Yıllık israf (TL)

1.430.800.000

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Sampi Pide: Gıdada doğru yatırım modeli her zaman daha çok kazandırır

Editör

Yazar:

Sampi Pide CEO’su Zeynel Akyol, artan maliyetlere karşı geliştirdiği “Sampi Express & Pizza Portivo” hibrit modelinin ilk şubesini İstanbul Ümraniye’de hizmete açtıklarını söyledi. Doğru yatırım modelinin geleneksel yatırım araçlarına göre çok karlı olabildiğine dikkat çeken Akyol, buna yönelik özel bir çalışma yaptıklarını kaydetti. 3 milyon TL’lik bir sermaye üzerinden geleneksel yatırım araçları ve Sampi Express & Pizza Portivo modelini karşılaştıran bir çalışma yaptıklarını aktaran Akyol, araştırmanın sonuçlarını ise şöyle özetledi: “Vatandaşın yatırım aracı olarak gördüğü üç geneleksel modeli baz aldık. Mevduat, altın-döviz ve borsaya yapılan yatırımla Sampi Express & Pizza Portivo yatırım modelini kıyasladık. 3 milyon TL’lik bir yatırımın bir yıllık getirisini analiz ettik. Buna göre mevduat faizi getirisi yüzde 42 olarak çıktı ancak enflasyon etkisiyle reel getirisinin sınırlı kaldığını gördük. Altın ve döviz ise mevcut veriler eşliğinde yüzde 35 ila 45 arasında bir kazançla yatırımcıya güvenli liman sunsa da düzenli gelir üretmeyen yapıları nedeniyle büyüme tarafında zayıf kaldıklarını gördük. Borsa ise hâlâ önemli bir alternatif olsa da, geniş getiri aralığı nedeniyle belirsizlik barındırıyordu. Bu da yatırımcı için riskli bir alan olarak dikkat çekti. Aynı zamanda tüm bu yatırım araçlarının yatırımcıya düzenli bir nakış akışı sunmuyor olması da araştırmanın dikkat çeken bir diğer tarafı oldu.”

Devamını Oku

Genel Haberler

Ebebek’in 2030 yılı ciro hedefi 1 milyar dolar

Editör

Yazar:

Bugün 71 ilde 305 mağazası, ebebek.com ve mobil uygulamasıyla hizmet veren ebebek, fiziki ve dijital kanallarını birlikte geliştirerek bebeveynlere daha erişilebilir bir deneyim sunuyor. Marka, 2026 yılı itibarıyla mağaza sayısını 330’a çıkarmayı, online kanallarda büyümeyi hızlandırmayı ve farklı mağaza formatlarıyla daha fazla bebeveyne ulaşmayı planlıyor. Birleşik Krallık ve Kuzey Irak’taki operasyonlarını sürdüren ebebek, uluslararası pazarlardaki varlığını da genişletmeyi amaçlıyor. Marka, 2030 yılına kadar 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.

ebebek Genel Müdürü Can Karadeniz, markanın geldiği noktayı ve gelecek vizyonunu şu sözlerle değerlendirdi:

“25 yılı geride bırakırken ebebek’in bugün ulaştığı noktayı daha net görüyoruz. Türkiye genelinde 305 mağazamız, güçlü dijital altyapımız ve milyonlarca bebeveyne ulaşan hizmet ağımızla önemli bir ölçeğe ulaştık. Bu büyümeyi kurduğumuz güven ilişkisiyle birlikte değerlendiriyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, yıllar içinde attığımız planlı adımların ve doğru yatırımların bir sonucu. Bu yaklaşımın finansal sonuçlara da güçlü bir şekilde yansıdığını görüyoruz. 2025 yılında FAVÖK’ümüz, bir önceki yıla göre %25,5 artışla 3,5 milyar TL’ye ulaşırken, brüt kârımız %17,3 artışla 10 milyar TL seviyesine çıktı. Brüt kâr marjımız 0,6 puan iyileşirken, FAVÖK marjımız da 1 puan artışla %12,8’e ulaştı.

Önümüzdeki dönemde büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2030 yılına kadar 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşma hedefimiz doğrultusunda ilerlerken, verimliliği artıran yatırımlara, dijitalleşmeye ve müşteri deneyimine odaklanmaya devam edeceğiz.”

ebebek Pazarlama Direktörü Itır Erel Ergül ise, “25 yıldır ailelerin ihtiyaçlarını anlayarak onların hayatını kolaylaştıran çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz. Çünkü, bizim için dünyaya gelen her bebek, kendi bebeğimizdir; bu nedenle ebebek’i bir markadan çok daha ötesi, her an bebeveynlerin yanında olan bir destek noktası olarak görüyoruz. Ürünlerimizden sunduğumuz bilgiye, mağaza deneyiminden dijital kanallarımıza kadar her noktada bebeveynlerin yanında olmayı önceliklendiriyoruz.

Bugün ebebek’i farklı kılan en önemli unsur, ailelerle kurduğumuz güven ilişkisi. Bu bağı her geçen gün daha da güçlendirirken, bebeveynlerin hayatına gerçek anlamda değer katan deneyimler geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Devamını Oku

Genel Haberler

BRCGS S&D sertifikalı A101 deposu 5. kez AA notu aldı

Editör

Yazar:

Gıda güvenliği ve tedarik zinciri yönetiminde dünya genelinde en saygın referanslardan biri olarak kabul edilen BRCGS S&D standardı kapsamında, A101’in Antalya Meyve Sebze deposu Türkiye’nin ilk ve tek sertifikalı tesisi olarak 5. denetimini başarıyla tamamlayarak en yüksek derece olan AA notunu korudu. Uluslararası kriterlere göre gerçekleştirilen bu denetim, operasyonel mükemmeliyetin sürekliliğini ve sistemin istikrarlı şekilde sürdürüldüğünü bir kez daha tescilledi.

Taze meyve ve sebzelerin kontrollü koşullarda korunmasını kapsayan bu standart, ürünlerin tarladan rafa uzanan yolculuğunda güvenliğin kesintisiz şekilde sağlanmasını mümkün kılıyor. A101, bu güçlü altyapı sayesinde yalnızca ürün sunmuyor; aynı zamanda güven, şeffaflık ve kaliteyi odağına alan bir yaklaşımı da alışverişçilerine taşıyor.

A101, uluslararası standartlarla uyumlu şekilde geliştirdiği operasyonel yaklaşımıyla, gıda güvenliği alanında sektör için referans oluşturmaya ve güven odaklı büyümesini kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER