Genel Haberler
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı perakende sektörünün tüm taraflarını bugün Ankara’da topladı
 
																								
												
												
											Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bugün ‘Perakende Ticaret Sektörünün Yasal Alt Yapısının Oluşturulması’ için tüm tarafların görüşünü alıyor.
TBMM’nin açılışına kısa bir süre kala özellikle TESK, TPF tarafından ihtiyacı dile getirilen ve kamuoyunda ‘Perakende Yasası’ olarak bilinen daha önce ki adı ile ‘Alışveriş Merkezleri, Zincir Mağazalar ve Büyük Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı’nın tüm tarafları bugün Ankara’da görüş bildiriyorlar.
Daha önce Bakan Hayati Yazıcı’nın Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Birlik Başkanları İstişare Toplantısında, ”Son yıllarda çok tartışılan, perakende sektörünün düzenlenmesi ya da alışveriş merkezi ve perakende sektörüne ilişkin alanın düzenlenmesine ilişkin tasarı… Birkaç sefer düzenlenmiş, gitmiş, gelmiş. İnşallah bu dönemde bu kanunu çıkartırız. Bunu da birlikte müzakere edeceğiz. Belli ki bu alanda bir düzenlemeye ihtiyaç var. O düzenlemenin hem tarafları rahatsız etmeyecek, hem her kesimin hak ve hukukunu koruyacak nitelikte olması gerekiyor” sözleri ile görüşlerini belirttiği kanun için Bakanlık ilk ciddi adımına attı ve tarafları bugün Ankara’da bir araya getirdi.
İç Ticaret Genel Müdür Vekili İsmail Yücel imzası ile taraflara gönderilen davette şöyle dendi:
‘Toptan ve perakende ticaret hizmetleri sektöründe; rekabeti ve tüketiciyi koruyan, kayıt dışılığı önleyen, verimlilik ve kaliteyi artıran ve sektör içi kesimler arasında dengeli gelişmeyi sağlayan bir ortam tesis edilmesine yönelik olarak sektörün sorunlarının tespiti ve çözümü amacıyla Bakanlığımızca ‘Perakende Ticaret Sektörünün Yasal Alt Yapısının Oluşturulması’na ilişkin bir çalışma sürdürülmektedir. Devam eden bu çalışmada konuyla ilgili tüm tarafların görüş ve önerilerinin alınarak geniş katılımlı ve etkin bir hazırlık sürecinin sağlanması amaçlanmakta ve bu itibarla, 18 Eylül 2012 Salı günü saat 14:30’da Genel Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilecek toplantıya katılımınız talep edilmektedir.”
Toplantıya katılacak tüm taraflardan toplantı öncesinde, konuyla ilgili çözüm önerileri yazılı olarak da alan bakanlık yetkilileri bugün taraflarla Ankara’da bir araya geldi.
Bugün Ankara’da yapılan toplantıya 15 dernek temsilcileri ile yoğun bir şekilde katılan TPF’nun öteden beri gelen görüşleri özetle şöyle:
– Kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldıracak düzenleme ve denetlemeler ile rekabet koşulları iyileştirilmelidir.
– Resmi kurumlar sektörün önünü tıkamadan tüm firmalara eşit mesafede kolaylıklar sağlamalıdır.
– Bölgesel perakendecilik yoğunluklarına dikkat edilmelidir.
– Sektörün temel sorunlarından olan ‘Nitelikli eleman’ yetişmesi ve ‘Perakendecilik’in bir meslek olarak görülebilmesi için ‘Pazar günleri kapamak’ta dahil teşvikler, kolaylıklar sağlanmalıdır.
Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu yayımlandı
Bu arada Hızlı Tüketim Malları (HTM) perakendeciliği sektörüne yönelik olarak Rekabet Kurumu tarafından sürdürülen sektör incelemesi tamamlanan raporu yayınlandı.
 “Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu”, Ön Rapora ilişkin paydaş görüşlerini, yapılan tüm inceleme, araştırma ve tespitleri ve bunlar sonucunda ulaşılan nihai değerlendirmeleri içermekte. Bu çerçevede Nihai Rapor; HTM perakendeciliği sektörünün yapısını, gelişimini, sektöre yönelik yasal çerçeveyi, sektörde organize kanalın güç kazanmasını besleyen yapısal dönüşüm sürecinde alıcı gücünün gelişimini ve alıcı gücüne yönelik rekabet politikası önerilerini konu almaktadır.
Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu’nun tam metni ile kamuoyuna yönelik duyuru için tıklayınız.
Genel Haberler
Yılmaz Attila’dan “Perakende Yaşamımdan Damıttıklarım” kitabı
 
														Yılmaz Attila. 1951 doğumlu. 1976 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Makineleri
Bölümünden mezun oldu. Pazarlamaya olan ilgisi nedeniyle plastik borudan janta, hayvan yeminden et ve ürünlerinin satışına kadar değişik sektörlerde çalıştı.
1994 yılında Bornova Kipa’nın acılış ekibinde yer aldı, tekstil reyonlarının hazırlanmasına nezaret etti. 1996 yılında Bornova Kipa’nın mağaza müdürü oldu. 1998’den 2003 yıllına kadar Kipa’nın Genel Müdürlüğünü yaptı. 2003 yılında Kipa Tesco’ya satıldıktan sonra Pazarlama direktoru olarak Kipa’da calışmaya devam etti. 2010’a kadar değişik görevlerden sonra emekli oldu.
Yılmaz Attila, tüm sektör tecrübe ve birikimlerini “Perakende Yaşamımdan Damıttıklarım” kitabında topladı. Attila, kitabıyla ilgili şu bilgilere yer veriyor:
“Kitabı perakende dünyasında çalışan firma yöneticileri ve perakende dünyasına yeni girmiş meraklı gençlerle tecrübelerimi, çok gerilerde kalsa da paylaşmak için yazıyorum.
Perakende dünyasının tümünü değil, gıda ağırlıklı perakendecilikle ilgili konuları yazdım.
Gıda perakendeciliği üzerine bazı yerlerde gereğinden fazla, bazı yerlerde de gereğinden az, lojistik gibi tecrübemin olmadığı konularda ise çok az detay bulacaksınız.
Elinizdeki akademik bir kitap değil; bir el kitabı diyebiliriz. Konularla ilgili yazarların görüşlerinin yanında kendi görüşlerimi de koyarak, kararı okuyucuya bırakan bir yaklaşım bulamayacaksınız. Sık sık iş yaşamımda zevk alarak çalıştığım Kipa’dan örnekler vermemi okuyucunun hoş karşılamasını umuyorum.”
Kitabı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Genel Haberler
Perakende Zirvesi 2025, yarın başlıyor
 
														Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından 15 yıl boyunca düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) bu yıl Perakende Zirvesi adıyla 10-11 Eylül’de Haliç Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Zirvenin gündem başlıklarından biri enflasyonla mücadele
TPF Başkanı Ömer Düzgün, açılış öncesi yaptığı açıklamada, gıda perakendesinin toplumun en hassas alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Enflasyonla mücadelede sadece fiyat denetimleri değil, üretimden tüketime kadar tüm zinciri içine alan kalıcı düzenlemelere ihtiyaç var. Tedarik süreçlerinin şeffaflaştırılması, lojistikte verimliliğin artırılması, kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve haksız rekabetin ortadan kaldırılması tüketiciye doğrudan yansıyacak önlemlerdir. Ayrıca gramaj oyunları ve aldatıcı fiyat uygulamalarına karşı yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz yerel zincirler olarak hem üreticinin emeğini hem de vatandaşın sofrasını koruyacak adımların destekçisiyiz.”
“Rekabeti mağaza sayılarıyla değil, sunduğumuz değerlerle yapmalıyız”
Düzgün, yaptığı açıklamada, “Bu yıl Perakende Zirvesi adıyla daha geniş kapsamlı bir açılım yapıyoruz. Sektörümüzün ortak sesi olmayı hedefliyoruz. Burada ortaya konacak fikirler ve alınacak kararlar, üreticilerimizden tedarikçilerimize, perakendecilerimizden tüketicilerimize kadar herkese dokunacak. Rekabeti mağaza sayılarıyla değil, sunduğumuz değerlerle yapmalıyız” dedi.
Genel Haberler
Tansaş, İzmir’de yeniden hayat bulacak
 
														Türkiye’nin 81 ilindeki mağazalarıyla müşterilerine ulaşan Migros, gross konseptiyle Tansaş’ı yeniden müşterileriyle buluşturuyor.
Tansaş Gross, 19 Ocak’ta Sultanbeyli Atlaspark Alışveriş Merkezi’nde kapılarını açmıştı. Ardından Adapazarı Outlet Center’da ikinci mağazası açılan Tansaş Gross’un üçüncü mağazası yıllarca şehrin gözdesi olmayı başardığı İzmir için geri sayıma başladı.

 
												 
																	
																															 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
											 
										 
																			 
										 
																			 
										 
																			 
										