Genel Haberler
Marka 2017’nin ilk günü tamamlandı
31 konuşmacının sahne aldığı ilk günde, 1.500 kişiyi ağırlandı.
Marka 2017’nin ilk gününde, öğleden sonra seansları tasarımla başladı. Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic, teknolojiye uyum sağlayan tasarımları ve geleceği tasarlarken teknolojinin üstlendiği rolü anlattı. Tasarımın dünyayı daha iyi bir yer yapmanın yollarından biri olduğunu söyleyen Sudjic, sunumuna Buckminster Fuller’in “Geleceği öngörmenin yolu, geleceği tasarlamaktan geçer” sözüyle başladı. Farklı ürün ve markalardan örnekler veren Sudjic, şunları söyledi: “Geleceği tasarlayan isimlerden biri Steve Jobs. Yıllar önce 3’ü bir arada bir ürün sunacağını söyledi, bugüne kadar 1,1 milyar adet satış yaptı. Babamdan kalan daktiloyu evimde saklıyorum, ileride kendi çocuğuma bir akıllı telefon bırakacağımı düşünemiyorum. Londra Tasarım Müzesi’nde de bir daktilo var. Genç ekip arkadaşlarımdan biri daktiloyu ‘yazdıkça çıktı alabildiğimiz laptop’ olarak tanımlıyor!”
Marka 2017, iş dünyasının dikkatini sanata çeviren bir oturuma sahne oldu. Sanatçı Ali Kazma ve Saha Çağdaş Yaşamı Destekleme Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı, toplumsal gelişimin önemli dinamiklerinden sanatı gündeme taşıdı. Saha’nın kuruluş sürecinde sanatçılarla görüştüklerini söyleyen Eczacıbaşı, “Anladık ki Türkiye’de sanatın tüketilmesiyle değil, üretilmesiyle ilgili bir sorun var. Bu yüzden sanatın mutfağında yer almaya karar verdik. Üyelerimizden topladığımız kaynağı sanatçılara, bağımsız sanat inisiyatiflerine aktarıyoruz” dedi. İş dünyasını, sanat üretimini desteklemeye davet Eczacıbaşı, “Sanatın duvara asıldığı değil, yeşertildiği tarafta olun” diye ekledi.
İcra Kurulu Başkanı olduğu NEF’in, kısa sürede başarıya ulaşan ve değer yaratmaya odaklanan iş modelini örnek gösteren Erden Timur, Marka sahnesinde yaptığı konuşmada, “Gerçekten özgür müyüz?” sorusunun cevabını aradı. Timur “Sosyal bir şirket kurmak üzere, 28 yaşında yola çıktım. Her şeyi geri verecek bir iş yapmak istedim. 4 yılda pazar lideri olduk. İş dünyası eskiden para odaklıydı. Daha sonra yakıt olarak başarı odaklılık kullanılmaya başladı. İkisi de değil! Aşk yakıtını koyarsanız, araba uçuyor zaten. Ne yaparsak yapalım, yakıtımız aşk olmalı” dedi.
Hürriyet İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan’ın ev sahipliği yaptığı bölümde, marka ortaklıklarının gücünü ortaya koyan projeler anlatıldı. Karaca İcra Kurulu Üyesi ve Grup Pazarlama Direktörü Galip Bağcı, Hürriyet iş birliğiyle hayata geçirdikleri İncili Gastronomi Rehberi hakkında bilgi verdi. Procter&Gamble Ortak Pazarlama Müdürü İpek Ersavaş 3 gün önce gerçekleştirilen ve dünyada trend topic olan 44. Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nin heyecanını paylaştı.
Bayer Tüketici Sağlığı Ülke Müdürü Taygun Günay ise köklü markalarını günümüze uyarlamak için, tüketicileri ve ihtiyaçlarını odağına alan çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı.
Marka 2017’nin 3. oturumunda, Türk edebiyatının klasiklerinden, Sabahattin Ali’nin eşsiz “Kürk Mantolu Madonna” eserini, doğasını bozmadan tiyatroya uyarlayan Tuba Ünsal, İlkay Gürpınar ve Nisan Göknel sahne aldı. Bir tiyatro oyununu, taptaze bir marka olarak ele almanın, çağdaş ve yenilikçi bir anlayışla yorumlamanın gücünü konuştular. Oyunun lansmanı için Edinburg’da düzenlenecek Dünya Tiyatro Festivali’ne proje dosyası sunduklarını anlatan Tuba Ünsal, markaların tiyatro oyunlarına çok fazla ilgi göstermediğini söyledi. Sohbetin sonunda, Marka izleyicileri, Sezen Aksu’nun oyun için yaptığı besteyi ilk kez dinledi.
Türkiye’nin en çarpıcı fikir platformu Marka 2017’nin ilk günündeki son oturum, restoran sektöründe dünyanın en tanınmış markalarının yaratıcısı Alan Yau ile başladı. Wagamama, Hakkasan, Yamabahçe, Park Chinois, Ling Ling gibi başarılı konseptlere imza atan Yau, restoran sektörünün olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı: “Mekanı iyi kurgulamalı, güzel bir ambiyans yaratmalısınız. Ben, Keizen felsefesini çok kullandım. İşinizi sürekli iyileştirmelisiniz. Dahası dinamik ve çevik olmalısınız! Hızla inşa et, başarısız olacaksan da hızla yaşa ve toparla.” Yeme-içme sektöründe ölçek ekonomisinin önemine dikkat çeken Yau, sektörün teknolojiyi de yakalaması gerektiğini söyledi. Soft Shell adını verdiği teknoloji yatırımı hakkında da bilgi veren Yau, güvenilir bir tavsiye platformu yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Yamabahçe adlı restoran konseptinden de bahseden Yau, Türk pidesinin Napoliten pizza gibi, UNESCO’nun “İnsanlığın Ortak Mirası” listesine girebileceğine inanıyorum” dedi.
Muse & Galakticos Kurucusu Serdar Ekrem Şirin, hızla yükselen ve yaygılaşan oyun sektöründeki gelişme ve trendleri anlattı. e-Spor’un son 7 yıldır trend olduğunu belirten Şirin, dünya çapında e-sporu seven ve takip edenlerin 2020 yılında 500 milyona yaklaşmasının beklendiğini söyledi. Türkiye’deki e-Spor tutkunlarının sayısı ise 4,2 milyona ulaşmış durumda.
Uluslararası medyanın en önemli isimlerinden Sarah Miller ise seyahat-otelcilik-restoran sektöründe hikaye yazmanın günümüz tüketicisi için önemini, daha önce duyulmamış örneklerle anlattı. Gucci CEO’su Marco Bizzarri’nin “Artık markaya değil, ürüne yatırım yapmalıyız” sözlerini hatırlatan Miller, “Gençlerin beklentileri çok farklı. Ne kadar para harcadıklarına değil, markanın ne kadar değerli olduğuna bakıyorlar. Çünkü iyi ürüne uygun fiyatlarla erişebiliyorlar zaten. Çevrim içi ve dışı alışveriş yapıyor. Mağazalar artık depo olmaktan çıkıp etkinlik alanına dönüşmeli ve bir hikaye anlatmalı” dedi.
Genel Haberler
TAMPF, 18 Aralık’ta sektör liderlerini bir araya getirecek
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), sektörün geleceğini masaya yatırmak üzere “Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını Zirvesi”ni düzenliyor. Zirve, 18 Aralık Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek.
TAMPF çatısı altında birleşen alışveriş merkezleri ve perakende dünyasının önemli temsilcileri, etkinlikte sektörün dünü, bugünü ve geleceğine dair kritik konuları tartışacak. Sektörün dünü oturumunda Kapalıçarşı’dan bugüne ticaret hayatının yaşadığı değişiklikler ele alınırken, sektörün bugünü oturumunda ise perakende ve alışveriş merkezlerinin güncel durumları sektör liderleri tarafından analiz edilerek çözüm önerileri aranacak. Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Yarını oturumunda ise yükselen e-ticaret, dijital kanal kullanımları ve yapay zekâ ile sektörün önündeki yeni yol ayrımları tartışılacak.
Zirvede sektör liderlerinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan “2025’ten Ne Beklemeliyiz?” sunumu ile Türkiye ve dünya ekonomisinin 2025 beklentilerini paylaşırken, Veri Enstitüsü Fikir Önderi ve Kurucusu Bekir Ağırdır ise “2025’e girerken Türkiye’nin Değişen Yüzü”nü anlatacak.
Katılımın ücretsiz olduğu kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kaydolmak için: pinaraka@tampf.org.tr 0212 327 19 99
Genel Haberler
İbrahim Pekbay’ı kaybettik
Dergimizin ve internet sitemizin yazarı, perakende sektörünün duayen isimlerinden olan İbrahim Pekbay’ı kaybettik. 10 Aralık Salı akşamı Ankara’da vefat eden Pekbay, 11 Aralık Çarşamba günü yine Ankara’da defnedildi. Kayseri Hakimiyet Gazetesi/nde de Cimdik adlı köşesinde yazarlık yapan Pekbay’ın en büyük tutkusu da gazetecilikti.
Değerli eşi Saime Hanım başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Genel Haberler
Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı
İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.
İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.
“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.
Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.
Perakende gündemi masaya yatırılacak
Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.
Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.
Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.
Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.