Connect with us

FMCG ve Retail Pazarı

2020’ye kadar 50 milyon tüketici lüks ağına katılacak

Editör
Serhan Nadir
Abone Ol:

Bain & Company’nin “2016 İlkbahar Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu”na göre, küresel lüks tüketim pazarı geçen yılı 253 milyar Euro gelirle kapattı.

Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı 2016 İlkbahar Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, küresel lüks tüketim pazarı 2015 yılını 253 milyar Euro gelirle kapatırken, lüks harcamalarda Japonya başı çekti, terörizm ve zorlaşan vize işlemleri nedeniyle Avrupa’da ise düşüş gözlendi. Küresel lüks tüketim pazarı gelirlerinin 2020’ye kadar yüzde 2 ila 3 oranında artarak 280-295 milyar Euro’ya ulaşması beklenirken, değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte hızla büyüyen X kuşağı harcamaları, Y kuşağının da harcamalarındaki artışla birlikte lüks pazarına 50 milyon yeni tüketici kazandıracak. Y ve X kuşaklarının lüks pazarını önemli ölçüde büyüteceğini açıklayan Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, ”Z kuşağının da katkısıyla 2020’ye kadar küresel lüks pazarının dörtte üçü, bu sözünü ettiğim üç genç kuşak tüketicilerden oluşacak” dedi.

Lüks pazarının bekleme döneminde takılıp kaldığını belirten Serhan Nadir, “Bütün gözler yine tüm dünyayı etkileyen bu yavaşlamayı telafi edecek kilit ülke Çin’e ve yerel tüketimin düşen turizm gelirlerini telafi etmekte yetersiz kaldığı ABD’ye çevrilmiş durumda. Turizmde değişen koşullar ve Avrupa’da yeniden canlanan yerel harcamalar dahil olmak üzere değişen tüketici satın alma biçimleri, lüks markalardaki büyümeyi yalnızca bir miktar hareketlendirecek” dedi.

2016 Küresel Lüks Pazarı beklentileri

Amerika kıtasında, turizmden ve istikrarsız iç talepten hiç destek görmeyen ABD lüks pazarı düşüş yaşarken, turizm harcamalarındaki canlanma nedeniyle nispeten olumlu bir tablo çizen Latin Amerika’da yerel harcamaların da bu iyileşmede payı olduğu belirtiliyor. Kanada’nın ise toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. Genel olarak, lüks pazarındaki büyümenin cari kurlarla yüzde 2 düştüğü, sabit kurlarla ise yerinde saymaya devam ettiği ifade ediliyor. Terörizm ve zorlaşan vize işlemleri nedeniyle Avrupa genelinde yavaşlayan turizm harcamalarının bölgedeki lüks pazarın büyümesini azaltması beklenirken, ülkelerin bütün lüks kategoriler bazında yapacağı yerel harcamalar ile bu açığı telafi edeceği tahmin ediliyor. Özellikle son 3 yıllık düşüşü telafi edecek gibi görünen Çin, yüzde 2’lik büyüme ile eski güzel günlerine dönme sinyalleri veriyor. Tayvan istikrarlı bir görünüm çizerken, Hong Kong ve belirli oranda Macau sorun yaşamaya devam edecek.

Ortadoğu durgun bir tablo sergiliyor

Cari döviz kurları ile yüzde 5’lik büyüme oranıyla lüks tüketimdeki büyüme konusunda en iyi pazar olma özelliğini elinde tutan Japonya, Yen’in güçlenmesine bağlı olarak azalan Çinli turist sayısı nedeniyle 2015’e oranla yavaşlama emareleri gösteriyor. Bunu dengelemek üzere yerel halkın ise kendi evindeki kadar harcama yapması beklenmiyor. Asya’nın geri kalanına bakıldığında ise, Singapur hariç güneydoğu Asya, bölge içi turizm ve yerel harcamaların da desteğiyle gayet iyi bir performans sergiliyor. Çin turizminin Güney Kore’deki lüks harcamaları desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Çin hariç Asya’daki lüks pazarı cari döviz kurları ile yüzde 1 civarında düşerken, sabit kurlarla yüzde 1’lik bir artış yaşıyor. Dünyanın geri kalanı cari döviz kurları ile yüzde 0’lık büyüme ile halihazırda zor bir dönem geçirmekle birlikte, umut vaat eden bir geleceğin sinyallerini veriyor. Orta Doğu, İran’ın güçlü talebine rağmen görece daha durgun bir tablo sergiliyor. Avusturalya’da lüks pazarı sağlıklı duruşuna devam edecek. Buna karşın, Afrika gelecek yılların yükselen yıldızı olmaya aday görünüyor.

2020’ye kadar lüks trendleri

Bain’in raporuna göre kişisel lüks malları pazarı gelirlerinin 2020’ye kadar yüzde 2 ila 3 oranında artarak 280-295 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Buna karşın, raporda bu rakama büyük oranda Çin’deki büyümenin sürekli olması koşuluyla erişileceği ifade ediliyor. Özellikle orta sınıf Çinli tüketicilerin, önümüzdeki dört yıl içinde Amerikalı ve Avrupalı tüketicilerin önüne geçerek, küresel lüks tüketicilerinin yaklaşık yüzde 34’ünü oluşturmaları bekleniyor. Lüks markaların yeniden güven kazanmak amacıyla harcadıkları çaba sayesinde ise olgun pazarlardaki tüketiciler pazarın ileri gitmesine yardımcı olacak. Tüm dünyada daha genç kuşaklar, tüm kişisel lüks ürün kategorilerinde “Baby Boomer” kuşağından daha fazla harcamaya devam edecek. Değişen tüketim alışkanlıkları, neredeyse bütün lüks tüketim büyümesini Çin orta sınıfının oluşturduğu Y kuşağı ve artan X kuşağı harcamaları, lüks pazarına 50 milyon yeni tüketicinin girmesine neden olacak.

Yakın geleceğin lüks pazarını X ve Y kuşakları yönetecek

Y ve X kuşaklarının lüks pazarını önemli ölçüde büyüteceğini söyleyen Serhan Nadir, ”Z kuşağının da katkısıyla 2020’ye kadar küresel lüks pazarının dörtte üçü, bu sözünü ettiğim üç genç kuşak tüketicilerden oluşacak. Bu nedenle, lüks pazarı ne onları, ne de onların içerikten yana zengin ürün ve markalara erişim tercihlerini göz ardı edebilecek durumda değil” dedi. Bain’in raporuna göre, yaştan ve kuşaktan bağımsız olarak hala perakende kanallarına rağbet eden lüks tüketicilerinin, modernleşmeye ve artan havalimanı (%7) ve outlet (%8) satışlarına rağmen perakende satışların 2020 yılına kadar pazarın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacağı tahmin ediliyor. Yıllık yüzde 15’lik büyüme oranı ve her gün bir yenisi eklenen format ve biçimleriyle e-ticaret, geleneksel kanallara oranla hızla avantaj elde ediyor.

Başarılı markalar ‘yerli küresel’ değer önermesini benimseyecek

Gelecek pazar senaryolarının lüks markaların farklı seviyelerdeki stratejik kararları tarafından oluşturulacağını ifade eden Serhan Nadir, “Müşteri stratejileri, markalaşma ve hikaye anlatımı, Omnichannel dağıtım ile fiyatlandırma lüks marka CEO’larının ilk önceliği olurken, en iyi markalar oldukça kaygan bir zemine sahip bu pazarda başarı sağlamak için “yerli küresel” değer önermesini benimseyecek, sınıfının en iyi yeteneklerini ortaya çıkartacak, yetiştirecek ve elinde tutmaya çalışacak.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

FMCG ve Retail Pazarı

Ayın Kategorisi: Kadın&Erkek Traş Bakım Online Market Birim Satış Fiyatları Trendi (Mart 2020 – Mart 2021)

Editör

By

Geçtiğimiz seneye göre kadın tıraş bakımı ürünlerinde % 95,3’lük, erkek tıraş bakım ürünlerinde ise % 57,7’lik bir artış olmuştur.
Continue Reading

FMCG ve Retail Pazarı

Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Şubat 2021

Editör

By

Hanelerin alışveriş davranışında son 1 yılda görülen değişim, Şubat ayında farklı bir yön almaya başladı. Tüm yıl boyunca alışverişçinin daha az alışverişe giderek daha büyük sepetler yaptığını konuştuk. Ama bu durum Şubat ayı itibariyle değişim gösterdi. Ocak ayına göre hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması %1 daraldı bu daralma Ocak ayına göre sepet değerinin ve sıklığının azalmasından kaynaklandı.

IPSOS subat 2021 4

Tabi ki Ocak – Şubat toplamında bakıldığında geçen seneye göre hala çok yüksek artışlar var. %40 harcama artışı enflasyondan arındırıldığında ~%20 büyümeye devam etmekte.  Geçen seneye kıyasla sepet değeri artışı devam ediyor ama bundan sonraki süreçte aylık davranışlarda azalma olacak gibi görünüyor. Özellikle de pandemi başlangıcı olan ve yüksek artış görülen Mart ayına göre daralmalar olabilir.

Bu zamana kadar sepet sayısında ve harcamada artış gösteren «Temel gıda» ve «Atıştırmalık» ürünler Şubat ayında daralmaya en yüksek katkı sağlayan kategoriler oldu. Yağ kategorisi de daralmaya katkısı yüksek olan bir diğer kategori olarak öne çıkmakta. Fiyat artışlarının etkisi ve ekonomik durum birleşince tüketicinin alım gücünde azalma olması beklenen bir durum olarak davranışlarına yansımaya başladı.

Alışverişçinin davranışını bir önceki aya göre incelemek ve trendi takip etmek artık daha önemli olmaya başladı, geçen seneye göre ciddi büyüme gösteren indirim marketleri Şubat ayında daralmaya en yüksek katkıyı sağladılar.

IPSOS subat 2021 3

Continue Reading

FMCG ve Retail Pazarı

Türkiye Toplam FMCG Ciro Trendi ve Büyüme Oranları (Şubat 2019 – Şubat 2021)

Editör

By

Toplam FMCG (Alkol ve Sigara Hariç) pazarı, Şubat 2021'de bir önceki aya kıyasla %7,7 küçüldü.
Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER