Connect with us

Firmalardan

Hobi Kozmetik’e göre kriz kozmetik ürünleri pazarına olumlu yansıdı

Editör
Abone Ol:

Kriz ortamında birçok sektörde daralmalar yaşanırken, kişisel bakım ürünlerine yönelerek kendilerini şımartanlar, pazarın büyümesine neden oldular.

Hobi Kozmetik Genel Müdürü Mete Buyurgan, kriz ortamında kişisel bakım ve kozmetikten oluşan pazarın yüzde 16’ya yakın büyüyerek 1.3 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Buyurgan bu büyümede organize perakendecilerin büyük rolü olduğunu, marketlerde artık sebze meyve reyonundan daha büyük kişisel bakım ürünleri reyonlarının yer aldığını söyledi.

Bu büyümeye rağmen Türkiye’de kişisel bakım ürünleri pazarının hala çok düşük olduğunu hatırlatan Buyurgan, “Avrupa’da kişi başına kişisel bakım ve kozmetik ürünü harcaması yıllık 80 avro civarında. Türkiye’de 11 avro seviyelerinde. Türkiye’de ciddi büyüme fırsatı var. Sadece kişsel bakım ürünleri satan mağazaların artması ile bu payında artacağını düşünüyoruz. Örneğin Almanya’da 20 bin kişisel bakım ürünleri satan mağazalar var. Cironun yüzde 40’ını bunlar yapıyor. Türkiye’de bu tanıma uyan 200 mağaza var ve ürün satışlarının yüzde 4’ü bu mağazalardan yapılıyor. Watsons ya da Gratis gibi mağazaların çoğalmasına seviniyoruz. Bu da bizim pazarımızı giderek büyütecektir” dedi.

Buyurgan, sektörün ihracatının da iyi olduğunu belirterek, “İhracatımızda yüzde 20’lere varan bir artış var. Bu sektör 2000’li yılların başında 187 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken 2008 yılı ihracatı 820 milyon dolara çıktı. Libya, Irak, Ukrayna ve Rusya en büyük pazarlar” diye konuştu.

Buyurgan, Hobi Kozmetik’in cirosunun ise bu yıl 60 milyon TL civarında gerçekleşeceğini, bunun içinde ihracatın payının ise 8 milyon dolar bulabileceğini kaydetti.

Hobi Kozmetik, 1974 yılında tamamen Türk sermayesi ile kuruldu ve hala da yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Bu alanda Hobi Kozmetik’in dışında Unilever, P&G gibi uluslar arası devlerle rekabet eden Arko ve Duru markalarının sahibi Evyap bulunuyor. İpek Şampuan’ın üreticisi Canan Kozmetik ise 2007 yılında Fransız kozmetik devi L’Oreal’a satılmıştı. Hobi Kozmetik’in kapısında bir çok uluslararası dev olduğunu kaydeden Buyurgan, “Bu şirket, bir aile şirket. Sahipleri Armağan ve Rıdvan Ilıca. Kapımızı çok aşındırıyorlar ancak ortakların bir satış düşündüklerini sanmıyorum. Bu sektörde yeni ürünlerle daha da büyümek gibi hedefleri var” dedi.

Hobi Kozmetik’in yıllarca İstanbul Kayışdağ’nda üretim yaptıktan sonra fabrikasını Çorlu Çerkezköy’e taşıdığını kaydeden Buyurgan, “Yüzde 95’i öz kaynakla ve 20 milyon TL’lik bir yatırımla 30 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir tesis kuruldu. Burası entegre bir tesis oldu. Şişeleri ve kapakları da aynı tesis içinde yapılıyor” dedi.

Türkiye’de kalıp sabun pazarının hala çok güçlü olduğuna değinen Buyurgan, “Doğuya gittikçe kalıp sabun tüketimi artıyor. Henüz şampuan tüketimi yeterli büyüklükte değil. Türkiye’de kişi başı tüketim 1 litre seviyelerinde. Oysa bu rakam ABD’de 4, İngiltere’de 5 litre” dedi.

Halen 144’ün üzerinde ürünü olan Hobi Kozmetik, çıkardığı ürünlerin tamamında ya Pazar lideri ya da ikincisi. Birkaç ürünle üçüncülükte kaldıklarını ifade eden Buyurgan, özellikle jöle pazarında açık ara lider olduklarını ifade ediyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER