Dünya Perakendeciliği
İngiliz perakende zinciri iflasa hazırlanıyor
İngiltere’nin 242 yıllık perakende giyim ve ev eşyaları mağazası Debanhams’in iflasını açıklamaya hazırlandığı bildirildi.
İngiliz yayın kurumu BBC’ye açıklamada bulunan Debanhams Üst Yöneticisi (CEO) Stefaan Vansteenkiste, şirketin daha önce benzeri görülmemiş bir dönemden geçtiğini, İngiliz hükümetinin sokağa çıkma yasağı kararı üzerine mağazaların kapatılmasının ardından şirketin iflasını açıklamaya hazırlandığını vurguladı.
Vansteenkiste iflas hazırlığına rağmen şirketin online satışlarına devam edeceğini, mağazaların ise yasağın kaldırılmasıyla yeniden faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi. Şirketin, iflasını ilan etmesinin ardından borçlu olduğu bankalara ve ABD’li hedge fon yöneticisi Silver Point Capital önderliğindeki bir grup yatırımcıya devredilmesi bekleniyor. Debenhams’ın 20 ülkede toplam 220 mağazası bulunuyor ve şirketin bünyesinde yaklaşık 28 bin kişi çalışıyor.
İngiltere’nin önde gelen perakendecileri Topshop, Wallis, Miss Selfridge ise yaklaşık 16 bin çalışanını ücretsiz izne çıkardı. İngiliz hükümeti daha önce açıkladığı program kapsamında, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 80’inin, 2 bin 500 sterline kadar karşılanacağını bildirmişti. Primark tedarikçilerine siparişlerinin iptal edildiğini duyururken New Look ise depoda bekleyen siparişler için ödemelerin gecikeceğini bildirdi.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.