Firmalardan
Mapi Kart’tan perakendecilere destek!
20 yılı aşkın bir süredir plastik kart sistemlerinde sektöre çözümler sunan ve Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan Mapikart Eraysan Group kuruluşu olarak faaliyetini sürdürüyor.
Yüksek üretim kapasitesine sahip entegre tesislerinde her türlü plastik kart üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Mapi Kart yetkilileri, “Akıllı kart teknolojilerinde de yatırımlar yapan Mapikart, işlenmemiş ve ofset baskılı olarak Mifare ve Proximity kartların üretimi ile de sektöre hizmet vermektedir. Yüksek güvenlik içeren Calling Card üretim tesisimizde telekomünikasyon ve şans oyunları alanında hizmet veren firmalara kontur kart, kazı kazan kartları ve promosyonel kartlarda üretim gerçekleştirmekteyiz. Renk ve malzeme kalitesinden asla ödün vermeyen firmamız, imalatta kullandığı birçok malzemenin de direk tedarikçisidir. Kart kişiselleştirme alanında dünya lideri olan Evolis Termal Baskı ve Matica Emboss baskı makinalarının Türkiye distribütörü olarak bu alanda birçok finans kuruluşuna ve kuruma hizmet vermekteyiz. Kurumların her türlü kartlarını kendi bünyelerinde oluşturup kısa zamanda kişiselleştirmelerini sağlayan bu makinalar, güvenlik açısından da data bilgilerinin dışarıya verilmeden kurum içerisinde oluşturulmasını sağlamaktadır. Eğitimli ve donanımlı teknik servis ekibimiz, 7 gün 24 saat teknik destek verebilmektedir” dedikten sonra Mapi Kart’ın hedeflerini ve pazar durumu hakkında şunları söylediler:
“Türkiye, kart ve kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa’nın en inovasyona açık ve ürün çeşitliliği en fazla olan, ödüllü ülkelerin den bir tanesi. Her yıl 200 milyon adet loyalty dediğimiz müşteri sadakat kartı, 110 milyon adetlik banka kartı ve 13 milyon adetlik de ulaşım kartı üretilmekte. Mapikart olarak şu an için bankacılık uygulamaları dışında loyalty ve ulaşım da kullanılan kartlara yönelik pazarda oldukça büyük bir pazar payına sahibiz. 2008 yılında temellerini attığımız ve 2011 yılının 3. çeyreğinde start vermeyi planladığımız 25.000 metrekare kapalı alana sahip yeni tesisimizde, ve bankacılık uygulamalarına yönelik kartlar da üretmeye başlayacağız. Hedefimiz yalnızca Türkiye pazarı değil tüm dünyada ki kart uygulamalarında pazar payına sahip olabilmek.”
Dinamik kalite yönetim sistemi
Rekabeti bazılarının kazanıp bazılarının kaybettiği bir kavram olarak görmek yerine en iyilerin kazançlı çıktığı ve herkesin en iyi olmak için yarıştığı pozitif toplamlı bir arena olarak gördüklerinin altını çizen yetkililer, “Kurallara uygun bir rekabet ortamının uzun vadede herkesin çıkarına olduğu inancı ile tüm rakiplerimizin bu rekabet kültürü anlayışı ile devam etmelerini temenni ediyoruz. Çünkü rekabet kültürünün olduğu toplumlarda tekelcilik, merkeziyetçilik, ayrıcalık, ayrımcılık, engellemecilik, hilecilik, kuralsızlık, keyfilik, rüşvet yaygın değildir.
ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemimizle de firmamızın dinamizmini ve yapısını sürekli geliştirerek, çağdaş kalite anlayışından geri kalmamak için her türlü çabayı göstermekteyiz. 2010 yılından bu yana bankacılık uygulamaları için gerekli olan sertifikasyon sürecini ve bu süreç için gerekli tüm çalışmaları titizlikle sürdürmekteyiz” dediler. Yetkililer, geçen yılları şöyle özetlediler:
“2010 yılı karlı ve istikrarlı büyümeye devam ettiğimiz bir yıl oldu. Toplam ciromuzda 2010 yılı için hedeflediğimiz rakamlara ulaşarak % 25’lik büyüme gerçekleştirdik.
Kriz dönemi her firma da olduğu gibi bizim içinde çok sancılı geçti. Yeni fabrika yatırımımız bugün itibari ile 30 milyon doları geçmiş bulunmakta. Mapikart olarak biz bu süreci personel çıkarmak yerine, daha planlı satın alma, stok takibi, üretim planlaması ve satış arttırıcı faaliyetler uygulayarak ve hatta daha fazla istihdam sağlayarak geçirdik. Yeni yatırımlarımızdan kaynaklı gelişimlerden ve oluşan yeni departmanlardan kaynaklı hala daha personel alımlarımız devam etmekte.
Müşteri odaklı hizmet anlayışı
Mapikart olarak en büyük hedefimiz, ürün, hizmet ve çözümlerimizi geniş kitlelere taşımak. Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine uygun mal ve hizmetleri en iyi şekilde sağlamak için kalite yönetim sistemimizi sürekli iyileştirmek ve geliştirmek. Marka olmak, en iyi hizmeti verebilmek, bunu yayabilmek ve sürekliliğini sağlamakla doğru orantılıdır. Ekibimizle, sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ederek, üretim ve tesis ekipmanlarımızı piyasanın ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere göre sürekli yenilemekteyiz.”
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.