Firmalardan
Uni anneleri dinleyerek büyüyor
Uni, 0-4 yaş arası bebek olan her eve en az bir ürünüyle girmeyi ve yakın coğrafyada büyümeyi hedefliyor.
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu bünyesinde yer alan ve sektöre “yenidoğan” kategorisini ilk tanıtan marka olma özelliğini taşıyan Uni, faaliyetlerine Avrupa Kozmetik Direktifi hijyen koşullarına uygun yeni üretim tesisinde devam ediyor. 20 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen tesisin toplam 23 bin metrekarelik kapalı alanı bulunuyor. 2016 Mart ayında faaliyete geçen tesisin 14 bin metrekaresi bebek ürünleri üretim tesisi, dokuz bin metrekaresi ise Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Dağıtım Merkezi olarak hizmet veriyor.
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu’nun “kişisel bakım pazarının ilk üç oyuncusundan birisi olmak” vizyonu ile faaliyetlerine devam ettiğini belirten Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Başkanı Hakan Uyanık ‘‘Bebek bakım pazarı kişisel bakım pazarının beşte birini oluşturuyor ve sektörün çok üzerinde bir büyüme hızı gösteriyor. Bu pazarda yer alan markamız Uni ile kişisel bakım pazarında daha yukarılara çıkmayı hedefliyoruz” dedi.
Yeni üretim tesisinde tüm ürünleri ISO 9001 Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 22716 GMP İyi İmalat Uygulamaları standartlarıyla, “Avrupa Kozmetik Direktifi’’ hijyen koşullarına uygun ürettiklerine dikkat çeken Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Coşkun Bedük ise ‘‘Uni markasıyla temel felsefemiz ürünlerimizin ne içerdiği değil ne içermediğidir. Temel felsefemiz doğrultusunda; bebeklerin hassas cildini her gün daha iyi tanımaya odaklanıyoruz. Ürünlerimizin içeriğinde alkol, paraben, boya, fosfat, ağartıcı, SLS/SLES gibi maddelere yer vermiyoruz” dedi.
Yeni tesisin anne ve bebekleri daha yakından anlamak için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Bedük, “Tesisimizde bebeklerimize en doğru ürünleri geliştirmek için Anne-Bebek İçgörü Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde anneleri bebekleriyle birlikte misafir ederek onların beklenti ve ihtiyaçlarını dinliyoruz ve bebek bakım alışkanlıklarını gözlemliyoruz. Annelerin geri bildirim ve değerlendirmeleri ürün geliştirme sürecimizin en önemli adımlarından biri. Burada annelerden aldığımız içgörüler ile inovasyon ve üretim gücümüzü birleştirerek yeni ürünlerimizi geliştiriyoruz” dedi.
Büyüyen bebek bakım ve temizlik pazarı
Türkiye’de bebek bakım pazarının büyüklüğü 700 milyon TL. Bebek bakım pazarının; bebek mendili, bebek kozmetiği ve bebek temizlik kategorisinden oluştuğunu belirten Coşkun Bedük “2016 yılında; bebek mendili pazarı yüzde 15 büyüme göstererek 440 milyon TL, bebek kozmetiği pazarı ise yüzde 18 oranında büyüme göstererek 194 milyon TL pazar büyüklüğüne ulaştı. Uni, bebek mendilinde liderliğini sürdürürken bebek şampuanında da hızlı bir büyüme göstererek pazarın üçüncü markası olmayı başardı’’ dedi.
Temizlik kategorisinde yer alan bebek deterjanı ve yumuşatıcı pazarının ise toplamda 66 milyon TL büyüklüğünde olduğunu belirten Bedük; ‘‘Uni olarak 2015 yılında portföyümüze bebek çamaşır deterjanı ve yumuşatıcısı ürünlerini ekledik. Paraben ve ağartıcı içermeyen deterjan ve yumuşatıcı ürünlerimiz ile hızlı büyüme kaydediyoruz. 2016 yılında yüzde 15 pazar payına ulaştık, 2017’de de pazar payımızı yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Coşkun Bedük, Türkiye’de kadın başına çocuk düşen çocuk sayısının 2.1 olduğunu kaydederek, “Bugün 0-4 yaş arası bebeği olan her 4 aileden birinin Uni ürünlerini tercih ettiğini görmekten çok mutluyuz. 1.2 milyon 0-4 yaş arası bebek bulunan eve bebek bakım ve temizlik ürünleri ulaştırıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’de 0-4 yaş arası bebek olan her evde en az bir Uni ürünüyle yer almak” diye konuştu.
Bedük; yeni tesis ile birlikte Uni markasında, odak noktalarının Türkiye pazarındaki liderliği güçlendirirken, yakın coğrafyada hızlı büyümek olduğunu vurguladı.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.