Firmalardan
“Elbisenizin fermuarı açık mağaza içinde dolaştığınız oldu mu?
Kabine giren müşterilerin %70’inin satın alma kararı verdiğinden yola çıkan Sensormatic, perakende sektöründe fark yaratan yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.
Bir çoğumuz kıyafet seçerken personelin bizi takip etmesinden hoşlanmaz, mağaza içinde kendi başımıza gezmek isteriz ama konu ürün denemeye gelince deneme odasına gider, yakın ilgi bekleriz. Hele ki hayalimizdeki elbise beden ölçümüzle uyuşmazsa iş daha da zorlaşabilir. Hiç personele seslendiğiniz, kimseden yanıt gelmeyince vazgeçip mağazadan çıktığınız ya da içine sığamadığınız için fermuarı açık kalan bir elbise ile mağaza içinde dolaştığınız oldu mu? Kabine giren müşterilerin %70’inin satın alma kararı verdiğinden yola çıkan Sensormatic, perakende sektöründe fark yaratan yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor: Akıllı Çağrı Sistemleri. Sistem sadece deneme kabininde değil, yüksekte bir ürüne ulaşamadığınızda, ürün/fiyat bilgisine ihtiyaç duyduğunuzda ya da ek kasa açılması gerektiğinde, kısacası personele ihtiyaç olan her noktada tek tuşla hizmeti ayağınıza getiriyor. Müşteriye verilen her hizmet sistemde akıllı geri bildirim dönüştürülerek mağaza ve personel verimliliği ölçülebiliyor.
Personel ile müşteriyi ihtiyaç anında bir araya getiren bu mağaza içi mesajlaşma platformu, bir çağrı düğmesinden öteye geçip ölçümlenebilir bir müşteri deneyimi yaşatıyor. Mağaza içinde her noktaya kolayca monte edilebilen kablosuz çağrı düğmeleri sayesinde, müşteriler diledikleri anda destek alabiliyor. Bu şekilde, raf, reyon araları, deneme kabinleri, servis alanları gibi müşterilerin bulunabileceği tüm alanlar iletişime açık hale getiriliyor. Personel sayısını optimumda tutan, ürün kayıplarının ve raf kazalarının önüne geçen Akıllı Çağrı Sistemleri, satışları da artırıyor. Sistem deneme kabinlerinin dışında, mağaza içinde müşterinin yardıma ihtiyaç duyabileceği pek çok farklı alanda kullanılabiliyor. 1. Personel verimliliğini artırıyor: Müşterilerden gelen çağrıların ne kadar sürede yanıtlandığı, çağrıların hangi lokasyondan ve hangi sıklıkla geldiği ölçülebiliyor. Bu veriler paralelinde hizmet veren personel sayısı optimize ediliyor ve performansı ölçülüyor.
2. Ürün kayıpları azalıyor, çapraz satışlar artıyor: Perakende kayıplarının yaklaşık %70’i mağaza içinde gerçekleşiyor. Ve ürünün alarm etiketinden ayrılması büyük oranda deneme kabinlerinde gerçekleşiyor. Kabin içindeki düğmelerin üstünde yer alan PIR (Pasif Infrared) dedektörler vasıtasıyla kabinin dolu veya boş olduğu bilgisi sisteme iletilebiliyor. Sistem sürekli kontrol edilen deneme kabinlerinde kayıpların önlenmesinde caydırıcılık sağlıyor ve müşteriye anında hizmet sunulduğundan çarpraz satışlara imkan tanıyor.
3. Farklı konu başlıklarında verimli ve hızlı hizmet modeli sunuyor: Dört veya oniki düğmeli modelleri bulunan çağrı butonları sayesinde her bir düğmeye belirli bir konu atanabiliyor (güvenlik, bozuk para vb..) Örneğin kasada bozuk para kalmadı veya güvenlik görevlisine ihtiyaç var; personel düğmeye basarak diğer sorumlu kişiye anında mesaj iletebiliyor. Mağaza içinde personelin kendi aralarındaki iletişimi kuvvetlendiği gibi sistem sayesinde hizmet süresi ve kalitesi de artıyor.
Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “Mağaza içinde en fazla zaman kaybettiğimiz yer deneme kabinleri. Çok az bir kesim var ki beğendiği ürüne aynada bakıyor ve evde denemeyi, olmazsa değiştirmeyi göze alıyor. Mağaza içinde müşteri en fazla ilgiyi kabine girdikten sonra talep ediyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak kabin içlerine kurduğumuz sistemler sayesinde saniyeler içinde personele ulaşılmasını sağlıyoruz. Denediğiniz ürünün bir beden büyüğünü mü istiyorsunuz, artık hiç sorun değil” dedi.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.